nieuws

Tussentijds aflossen groeit sterk bij ING

Financiële planning

Het percentage huiseigenaren dat buiten de hypotheek om vermogen opbouwt om de hypotheek af te lossen, is volgens de ING het afgelopen kwartaal met ruim de helft toegenomen tot 33%. Bovendien wordt meer tussentijds afgelost: de tweede geldverstrekker van ons land ontving in november 42% meer aan extra aflossingen dan in dezelfde maand vorig jaar.

Tussentijds aflossen groeit sterk bij ING

Volgens TNS Nipo-onderzoek onder ruim 1.100 personen in opdracht van ING wil bijna een op de tien huizenbezitters komend jaar extra aflossen op de hypotheek. Een kwart van de starters heeft vanwege de aangescherpte leennormen overwogen om dit jaar versneld een huis te kopen.
Volgens ING bouwt een kleine 60% van de huiseigenaren (binnen of buiten de hypotheek) een kapitaal op om aan het eind van de looptijd de hypotheeklening mee af te lossen. Van hen doet 38% dat door volledig te sparen, een kleine 10% kiest voor uitsluitend beleggen en 8% heeft een combinatie gekozen.
Bij de ING is het aantal vragen over extra aflossen sinds de kabinetsformatie met 150% toegenomen. Om klanten te helpen bij het inzicht krijgen in hun financiële situatie, heeft de bank de Hypotheek Hulp ontwikkeld. Die biedt informatie over de economische ontwikkelingen in Nederland en inzicht in het persoonlijke inkomsten- en uitgavenpatroon. “ING zal zelf ook proactief in gesprek gaan met haar klanten om te voorkomen dat klanten betalingsachterstanden oplopen op hun hypotheek.” Volgens Dennis Noordervliet, directeur marketing hypotheken bij de ING, verwacht twee derde van de klanten dat hun financiële situatie zal verslechteren. “Dat wil uiteraard niet zeggen dat deze mensen in de problemen komen, maar het zegt vooral iets over de zorgen die mensen hebben.” Bovendien wil de ING ervoor zorgen dat klanten zich tijdig melden als zij in de knel komen. “We ervaren dat de klant met financiële problemen zich pas laat meldt bij de ING. Dit willen we doorbreken.” De bank heeft daarvoor een speciale Hypotheek Hulplijn in het leven geroepen.

Reageer op dit artikel