nieuws

Nieuwe taxatiedienst verkleint fraudekans

Financiële planning

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) heeft in samenwerking met ontwikkelaar van communicatienetwerken CS Net de webservice TaxCon geïntroduceerd. Daarmee kunnen partijen die betrokken zijn bij het aanvragen en sluiten van hypotheken rechtstreeks taxatierapporten van taxatievalidatie-instituten ontvangen. Voordeel is onder meer dat de kans op fraude wordt verkleind.

Nieuwe taxatiedienst verkleint fraudekans

TaxCon brengt volgens de initiatiefnemers vraag en aanbod van taxatierapporten bij elkaar. “De geautoriseerde vragende partij ontvangt het rapport op een beveiligde wijze rechtstreeks van het validatie-instituut. De kans op fraude neemt hierdoor sterk af.” Een andere fraudeverminderende factor is dat TaxCon een melding geeft wanneer voor hetzelfde onderpand meerdere taxatierapporten zijn gemaakt. Het NWWI is het eerste validatie-instituut dat op TaxCon is aangesloten.
De dienst is in oktober al in gebruik genomen en heeft in de eerste maand honderden taxatierapporten opgeleverd; de eerste partijen die op het systeem zijn aangesloten, zijn – naast NWWI – ABN Amro Hypotheken Groep, Delta Lloyd, Obvion en Stater.
 

Reageer op dit artikel