nieuws

Hypotheekcollectief bepleit soepeler criteria voor ondernemers

Financiële planning

Het Nederlands Hypotheek Collectief (NHC) vindt dat geldgevers de acceptatiecriteria voor ondernemers moeten aanpassen. Die zijn vaak strenger dan voor hypotheekaanvragers die in loondienst werken; het NHC vraagt zich af of dat terecht is.

Hypotheekcollectief bepleit soepeler criteria voor ondernemers

“De handtekening van een ondernemer op een werkgeversverklaring is kennelijk voldoende voor de geldverstrekker om de stabiliteit van het inkomen van de medewerker te beoordelen. Als die ondernemer zelf een hypotheek nodig heeft, dan is zijn handtekening opeens veel minder waard.”
Volgens Cor van Bavel van het NHC is de winst van de onderneming voor een werknemer net zo belangrijk als voor een werkgever: “Natuurlijk wil een geldverstrekker weten of de ondernemer ook in de toekomst zijn hypotheeklasten kan voldoen uit de winst van de onderneming. Maar dat geldt toch ook voor zijn medewerker? Die medewerker betaalt zijn of haar hypotheeklasten ook uit de winst van diezelfde onderneming?”
Van Bavel wijst verder op een rentetoeslag die sommige geldverstrekkers hanteren voor ondernemers, “zonder dat die gerechtvaardigd wordt door een hoger debiteurenrisico”. “Door al deze ongelijkheden is het voor een ondernemer lastig een hypotheek af- of over te sluiten en betaalt hij meestal de hoofdprijs. Op dit moment kijkt de overheid naar een grotere  bescherming van met name zzp’ers ten aanzien van allerlei verzekeringen. Ook de behandeling van ondernemers op de hypotheekmarkt zou eens onder de loep genomen mogen worden.”

Reageer op dit artikel