nieuws

AFM bestraft opnieuw colportage met krediet

Financiële planning

De AFM heeft een bestuurlijke boete van € 30.000 opgelegd aan Sandra Raghoe wegens verboden colportage met consumptief krediet. Zij wordt door de toezichthouder beschouwd als medepleger van het feitelijk leidinggeven bij Clever Life, dat consumenten thuis bezocht om kredieten te sluiten. Het is de eerste keer dat de AFM een persoon beboet als medepleger.

AFM bestraft opnieuw colportage met krediet

Een thuisbezoek mag alleen als de klant daar zelf het initiatief toe neemt. “Een financiële dienstverlener kan bijvoorbeeld ongevraagd bellen met een consument en voorstellen om thuis een afspraak te maken. De wet verbiedt dit, omdat tijdens een persoonlijk bezoek thuis een consument mogelijk onvoorbereid over een aankoop moet beslissen. Hij kan onder druk worden gezet of worden overrompeld tot het afsluiten van een kredietovereenkomst.”
Tussen 30 september 2009 en 3 december 2010 heeft Clever Life 597 consumenten thuis bezocht. Uit onderzoek concludeert de AFM dat daarbij de Colportagewet is overtreden. “De overtreding maakte onderdeel uit van de vaste bedrijfsvoering van Clever Life en had daarmee een structureel karakter. Dat vindt de AFM ernstig.” Daarvoor is in juni al een boete opgelegd aan feitelijk leidinggevende Mart Van der Velde.
Raghoe werkte van september 2009 tot september 2010 bij Clever Life. “Zij heeft een nieuw kantoor van Clever Life in Spijkenisse opgezet, specifiek om te adviseren en bemiddelen in consumptief krediet. Ze stuurde de werknemers op dit kantoor aan, was het aanspreekpunt en was verantwoordelijk voor onder meer het opstellen van het belscript. Ze heeft daarbij nauw en bewust samengewerkt met de heer Van der Velde bij het feitelijk leidinggeven en daarmee aan de overtreding van artikel 6 van de Colportagewet. Hierdoor kan ze worden aangemerkt als medepleger.”

Reageer op dit artikel