nieuws

SNS Reaal wil helemaal af van verlieslatend vastgoed

Financiële planning

SNS Reaal wil binnen afzienbare tijd af van zijn volledige commerciële vastgoedportefeuille. Niet alleen de aparte vastgoedtak Property Finance is een steeds grotere molensteen om de nek van de bankverzekeraar. Ook het Nederlandse vastgoed ligt op dit moment zwaar op de maag, zo blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal.

SNS Reaal wil helemaal af van verlieslatend vastgoed

In het derde kwartaal boekte SNS Reaal een nettowinst van € 34 mln,  een derde lager dan in de zelfde periode vorig jaar. Vooral Property Finance was de boosdoener: het vastgoedbedrijf leverde het afgelopen kwartaal een nettoverlies van € 99 mln op, vanwege noodzakelijke afwaarderingen op de portefeuille. Maar ook in de Nederlandse commerciële vastgoedsector kampt de bankverzekeraar met  “de beperkte herfinancieringscapaciteit van de markt en toenemende druk op de prijzen.”
Opnieuw fleurde de verzekeringstak het bedrijfsresultaat nog behoorlijk op, waarbij vooral de onderliggende resultaten van de Leventak flink hoger waren. De winst bij SNS Bank daalde, met name door afwaardering van leningen bij SNS Zakelijk. De bank zal zich in de toekomst voornamelijk gaan richten op op particuliere klanten. De commerciële vastgoedfinanciering van SNS Zakelijk wordt samengevoegd met Property Finance.
De bankverzekeraar is naarstig op zoek naar een oplossing om van Property Finance, de vastgoedfinancieringstak die in 2006 nog met veel fanfare werd overgenomen van Bouwfonds. Een van de scenario’s die daarbij opdaagt, is het apart zetten van de activiteiten in een zogeheten ‘bad bank’. Door herstructurering en het versterken van de kapitaalpositie hoopt SNS Reaal uiterlijk eind 2013 de staatssteun terug te kunnen betalen die het in 2008 nodig had ten gevolge van de wereldwijde bankencrisis.

Reageer op dit artikel