nieuws

Opstelten wil huizenveiling ook via internet

Financiële planning

Particulieren kunnen straks bij huizenveilingen een bod doen via internet. Dit staat in een wetsvoorstel dat minister Opstelten (Justitie) bij de Tweede Kamer heeft ingediend. Opstelten wil hiermee de mogelijkheden voor particulieren om mee te bieden vergroten en voorkomen dat huizen ver beneden de marktwaarde worden verkocht.

Opstelten wil huizenveiling ook via internet

Nu zijn het vooral handelaren en opkopers die de veilingen beheersen en door onderlinge afspraken de prijzen laag houden met verlies voor de bank en restschuld voor de huiseigenaar als gevolgen. Door gebruik te maken van internet kunnen digitale aanbieders de veiling in de zaal volgen, waar de elektronische biedingen ook zichtbaar zijn. In de optiek van de minister kan een internetveiling niet alleen als ondersteuning van een fysieke veiling plaatsvinden, maar ook zelfstandig. 
Om de positie van particuliere kopers verder te verbeteren, worden huiseigenaars of huurders straks verplicht om mee te werken aan bezichtiging van de woning zodra de bank over gaat tot executie. Ook moet de betrokken bank voortaan aangeven of er huurders in het pand zitten en waneer deze vertrekken. De maximale ontruimingstermijn wordt in de nieuwe regeling verkort van een jaar naar maximaal drie maanden. Tenslotte dragen kopers straks pas het risico voor aangebrachte schade in de geveilde woning na inschrijving in het Kadaster en niet langer direct na de aankoop. Voorwaarde is wel dat de kopers zelf bewijs voor de tussentijds aangebrachte schade aanleveren, bijvoorbeeld door foto’s te maken bij de bezichtiging en de oplevering. 
 

Reageer op dit artikel