nieuws

Grote fondsen willen niet beleggen in woninghypotheken

Financiële planning

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, ziet niets in de oproep van werkgeversvoorman Bernard Wientjes om substantieel te beleggen in Nederlandse woninghypotheken. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Grote fondsen willen niet beleggen in woninghypotheken

Wientjes stelt voor dat Nederlandse pensioenfondsen de € 130 mld aan hypotheken van banken overnemen waarop een Nationale Hypotheekgarantie rust. Banken zouden dan weer vers krediet in het Nederlandse mkb moeten pompen.
Volgens ABP zit het fonds met € 7 mld aan hypotheekbeleggingen al aan de taks van wat is toegestaan in het vastgestelde beleid. In totaal beheert ABP een pensioenpot van € 270 mld.
Ook het pensioenfonds voor Zorg en Welzijn aarzelt over het plan van VNO-NCW.  Aan de Nederlandse hypotheken zitten volgens Zorg en Welzijn nogal wat haken en ogen. “Het zou mooi zijn als het kabinet daar wat aan kan doen. En het aanstellen van onafhankelijke deskundigen die beoordelen of de banken wel hun gezonde hypotheekportefeuilles aan hen overdragen, zou daarbij kunnen helpen”, aldus de zegsvrouw in het FD.

Reageer op dit artikel