nieuws

‘Geldgevers gaan hertaxeren’

Financiële planning

Volgens het Nederlands Hypotheek Collectief gaan geldverstrekkers de komende tijd woningen laten hertaxeren om te bepalen of de waarde lager is dan de hypotheek die erop rust. “Dat leek in het verleden een formaliteit, maar de vraag is of dat in de toekomst zo blijft.”

‘Geldgevers gaan hertaxeren’

Het collectief wijst erop dat in de meeste hypotheekaktes is opgenomen dat banken de woning mogen hertaxeren en om aanvullende garanties kunnen vragen als de waarde van de woning niet meer dekkend is. “Het moment dat hertaxaties aangekondigd worden, komt naar onze verwachting steeds dichterbij.”
Het NHC roept geldgevers op om te handelen naar de eigen Gedragscode Hypothecaire Financieringen om klanten te helpen van wie de woning ‘onder water staat’. “In de gedragscode is door de banken ruimte geschapen om voor woningen die onder water staan, af te wijken van de normen, zowel op inkomen als op de waarde van het onderpand. In de praktijk zien wij dat de restschuld vaak alleen meegefinancierd kan worden als dat binnen de reguliere kaders van het inkomen en het onderpand past.” Zo zitten huizenbezitters vast aan hun huidige geldgever, terwijl andere partijen een lagere rente bieden, stelt NHC, die wel ziet dat partijen wat soepeler worden: “Bij sommige banken merken we een eerste, voorzichtige beweging in deze richting.”

Reageer op dit artikel