nieuws

ING verwerkt gespreide betaling in renteopslag

Financiële planning

De ING stapt met ingang van 1 december af van het verstrekken van hypotheken met provisie. In plaats daarvan introduceert de geldgever voor klanten de mogelijkheid om de advieskosten gespreid te betalen via een opslag op de hypotheekrente, die door ING – via de notaris – als adviesvergoeding aan het intermediair wordt betaald.

ING verwerkt gespreide betaling in renteopslag

Om de klant tegemoet te komen, biedt ING drie opties voor het gespreid betalen van de nota van de adviseur. Dat kan door het uitsmeren van de betaling tijdens de (eerste) rentevaste periode, het meefinancieren van de advieskosten in de hoofdsom of het betalen van de kosten uit eigen middelen. “Met gespreid betalen biedt de ING uw klant straks een unieke mogelijkheid om op een andere wijze uw advieskosten te voldoen”, schrijft de bank aan het intermediair. 

Het uitsmeren van de kosten over de rentevaste periode gebeurt via een opslag op de rente waardoor de maandlasten gedurende die periode hoger worden. “De rentevaste periode dient minimaal 5 jaar te zijn bij eerste hypotheken, tweede hypotheken en verhogingen.” Bij beheermutaties is de minimale renteperiode 3 jaar.

De ING betaalt de advieskosten in opdracht van de klant aan een notaris, die vervolgens de kosten weer aan de adviseur overmaakt. Is er geen notaris, dan betaalt ING de advieskosten rechtstreeks aan de klant.
Aanvragen op basis van provisie kunnen nog tot en met 30 november 17.00 uur worden ingediend. Wijzigingen van lopende offertes waarbij sprake is van een nieuwe aanvraag leiden na 15 december tot het vervallen van de provisieafspraken.
 

Reageer op dit artikel