nieuws

Breed pleidooi voor soepeler benadering restschuld

Financiële planning

Vereniging Eigen Huis (VEH), het Verbond van Verzekeraars en makelaarsvereniging NVM hebben een plan van aanpak gepresenteerd voor huiseigenaren die kampen met een forse restschuld. Kern van de oplossing die het trio zegt te bieden is het meeverhuizen van de restschuld naar de nieuwe woning met behoud van de hypotheekrenteafrek.

Breed pleidooi voor soepeler benadering restschuld

De belangenorganisaties roepen politiek Den Haag op de  voorwaarden van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) aan te passen door op te nemen dat een restschuld meegefinancierd kan worden bij de aankoop van een nieuwe woning. Daarbij formuleren de initiatiefnemers wel als voorwaarde dat de hypotheek op de bestaande woning ook met NHG is verstrekt en dat de eigenaar voldoet aan de inkomensnormen. “Hierdoor blijven de risico’s voor de overheid nagenoeg gelijk en is een restschuld op een NHG-hypotheek geen belemmering meer bij verhuizing.”, aldus de belangenorganisaties.
Het trio bepleit ook een aanpassing van de bijleenregeling zodat de restschuld ook in fiscale zin kan meeverhuizen naar de nieuwe woning, ook als dat een huurwoning is. De huidige bijleenregeling zorgt er volgens de belangenorganisaties “ten onrechte” voor dat restschuld niet wordt gezien als eigenwoningschuld waardoor het recht op renteaftrek vervalt zodra de oude woning is verkocht. De initiatiefnemers stellen dat de kosten van een verruiming van de bijleenregeling kunnen worden gecompenseerd als er versneld wordt afgelost. Het plan van de belangenorganisaties staat niet op zich. De commissie Van Dijkhuizen pleitte vorige week in haar studie naar de mogelijkheden voor budgetneutrale belastingverlaging ook al voor fiscale aftrekbaarheid van de rente op restschuld.

Reageer op dit artikel