nieuws

Bijzonder slecht kwartaal voor woningmarkt

Financiële planning

De woningmarkt heeft een bijzonder slecht derde kwartaal achter de rug. Het aantal verkopen door NVM-makelaars kwam uit op 18.664, een daling van 17% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Voor de totale markt gaat het naar schatting om 25.000 verkopen, volgens de NVM samen met het eerste kwartaal van 2012 het laagste aantal verkopen sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008.

Bijzonder slecht kwartaal voor woningmarkt

Een gemiddelde woning was in het derde kwartaal 2,2% goedkoper dan in het tweede kwartaal. Een doorsnee woning kostte € 209.000 en werd na 158 dagen verkocht. De negatieve trend komt niet als een verrassing. Kopers hebben volgens de NVM een afwachtende houding aangenomen vanwege de verkiezingen en de onzekerheid over de toekomst van de woningmarkt.

Voor het vierde kwartaal verwacht de NVM een tijdelijke opleving omdat veel starters nog zouden willen profiteren van de huidige hypotheekregels die volgens de plannen van het demissionaire kabinet een stuk minder gunstig worden per 1 januari 2013. De woningmarkt doet het onnodig slecht volgens NVM-voorzitter Ger Hukker. “Daarom doe ik een dringend beroep op de te formeren nieuwe regering om snel met stimulerende middelen voor de korte termijn en duidelijkheid voor de lange termijn te komen. Anders raakt de markt volgend jaar in een winterslaap”, aldus Hukker.

Reageer op dit artikel