nieuws

Kamer verdeeld over aflosplicht hypotheken

Financiële planning

De VVD voelt er niets voor om bij nieuwe hypotheken de renteaftrek te beperken tot leningen waarbij maandelijks wordt afgelost. “Wij willen meer ruimte om fictief af te lossen”, aldus VVD-Kamerlid Helma Neppérus in reactie op berichten dat Financiën de aflosplicht per 1 januari wil invoeren. Ook D66 en ChristenUnie willen een minder strenge regeling.

Kamer verdeeld over aflosplicht hypotheken

De Volkskrant berichtte woensdagochtend dat staatssecretaris Weekers van Financiën (VVD) hypotheekrenteaftrek alleen nog wil toestaan bij daadwerkelijke maandelijkse aflossingen. Volgens zijn partijgenoot Neppérus bood het Lenteakkoord ook ruimte voor fictieve aflossing. "Strenger interpreteren moet niet gebeuren.''
De ChristenUnie en D66 pleiten ook voor de fictieve aflossingsvariant. Het CDA wil vooral dat er een regeling komt waarbij mensen worden gestimuleerd om af te lossen.
Hypotheker-directeur Bas Millenaar is verbaasd dat Weekers maandelijks aflossen toch als voorwaarde wil stellen voor de renteaftrek: "Vorige week tijdens een door ons georganiseerd debat bleek dat de zes daar aanwezige partijen juist wel kiezen voor een fiscale behandeling op basis van een fictief annuïtair schema. Ik vind het spijtig dat de politiek er telkens weer in slaagt de consument in verwarring te brengen. Dat is slecht voor de woningmarkt. De consument stelt aankoop van een woning hierdoor steeds weer uit." De keten staat achter inperking van de hypotheekrenteaftrek, mits de woningmarkt wordt gestimuleerd en de consument keuzevrijheid houdt.

Reageer op dit artikel