nieuws

Consument vindt levenpolis te duur en te ingewikkeld

Financiële planning

Levensverzekeringen worden door consumenten vaak ten onrechte als te duur gezien en sluiten niet aan bij hun verwachtingen, concludeert Swiss Re uit een onderzoek onder 15.000 consumenten in 14 landen, van wie 1.100 in Nederland. De herverzekeraar pleit voor meer samenwerking tussen overheid en verzekeraars om de drempel voor het sluiten van levenpolissen te verlagen.

Consument vindt levenpolis te duur en te ingewikkeld

De herverzekeraar heeft in het European Insurance Report 2012 potentiële gaten onderzocht tussen het aanbod aan levenproducten en de vraag van de consument. Op grond van de bevindingen pleit Swiss Re ervoor dat verzekeraars met overheden moeten gaan samenwerken om consumenten voor te lichten en alternatieven aandragen voor verdwijnende overheidsvoorzieningen. "De verzekeringsindustrie moet de eerste toevluchtshaven zijn op terreinen waar de overheid zich terugtrekt. Daartoe moeten zij samenwerken."
Europeanen zijn voor € 10.000 mld onderverzekerd tegen het overlijdensrisico, heeft Swiss Re becijferd. Consumenten zijn zich wel bewust van de noodzaak om zelf geld opzij te leggen voor pensioen of overlijden. Veel mensen denken echter dat een polis te duur is, hoewel het onderzoek laat zien dat Nederlanders bereid zijn om € 22 per maand te betalen voor een overlijdensdekking van € 100.000, terwijl de gemiddelde premie nog geen € 15 bedraagt. Eenvoudiger en makkelijker te sluiten producten zouden volgens Swiss Re de drempels voor het sluiten van een levenpolis kunnen wegnemen.
Ruim 25% van de Europese consumenten vindt internet het meest betrouwbare advieskanaal; een op de tien heeft het meeste vertrouwen in de onafhankelijk adviseur.

Reageer op dit artikel