nieuws

Adfiz bepleit uitbreiding van portefeuillerecht

Financiële planning

Brancheorganisatie Adfiz gaat bij het ministerie van Financiën en de politiek aandringen op uitbreiding van het portefeuillerecht. Adfiz stelt dat uitbreiding noodzakelijk is om de vrije keuze van de consument voor een onafhankelijk adviseur te waarborgen en verwijst daarbij naar de Argenta-zaak. Het Verbond van Verzekeraars vindt portefeuillerecht juist niet meer van deze tijd.

Adfiz bepleit uitbreiding van portefeuillerecht

Vorige week kwam Adfiz tot een akkoord met Argenta in het conflict over het eenzijdig opzeggen van de samenwerkingsovereenkomsten met tussenpersonen op spaargebied. In juli zegde de Belgische bank alle bemiddelaars met een portefeuille kleiner dan € 2 mln de wacht aan. Na overleg met Adfiz heeft Argenta besloten de afgedankte tussenpersonen een goodwillvergoeding van negen in plaats van drie maanden mee te geven, een aanbod dat Adfiz heeft "aanbevolen" bij financieel dienstverleners.
Alleen door uitbreiding van het portefeuillerecht "is te regelen dat de keuze van de klant voor een onafhankelijke adviseur niet kan worden genegeerd door aanbieders die willen overgaan op directe bediening van de klant voor reeds gesloten producten", aldus Adfiz.
Het pleidooi sluit volgens de brancheorganisatie aan bij de wens van de politiek en de markt om klanten "een bewuste keuze voor een bepaald type financiële dienstverlening te laten maken". "Het zou onbestaanbaar moeten zijn dat een aanbieder die bewuste klantkeuze met een pennenstreek ongedaan kan maken." Het Verbond van Verzekaars heeft echter bij herhaling aangegeven het portefeuillerecht niet meer van deze tijd te vinden.

Reageer op dit artikel