nieuws

De Jager legt colportage ‘eng’ uit

Financiële planning

Het is een bemiddelaar in consumptief krediet niet toegestaan om op zijn initiatief bij de klant thuis te komen. Ook niet wanneer op kantoor al een adviestraject is doorlopen. Dat schrijft De Jager aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen in het Algemeen Overleg met de vaste commissie voor Financiën.

De Jager legt colportage ‘eng’ uit

In dat overleg draaide het om de vraag of een bemiddelaar in consumptief krediet op zijn initiatief bij de klant thuis mag komen wanneer op kantoor al een adviestraject is doorlopen en enkel de afwikkeling van het contract nog hoeft plaats te vinden.
Nee, dat mag niet, schrijft De Jager. Op grond van artikel 6 van de Colportagewet is het verboden door persoonlijk bezoek te trachten een ander te bewegen tot het aangaan van een krediet. Alleen wanneer het persoonlijk bezoek van de colporteur in overwegende mate voortvloeit uit een initiatief van de klant, is geen sprake van een overtreding. "Door deze enge formulering valt ook de hiervoor geschetste situatie onder dit verbod", aldus De Jager. "Dit is wenselijk om maximale bescherming van de consument tegen agressieve verkooppraktijken te waarborgen."

Reageer op dit artikel