nieuws

Brussel neemt concurrentie hypotheekmarkt onder de loep

Financiële planning

Brussel neemt concurrentie hypotheekmarkt onder de loep

De Europese Commissie start een onderzoek naar de concurrentieverhoudingen op de Nederlandse hypotheekmarkt. De aanleiding daarvoor is dat ING nog steeds hypotheekbank WestlandUtrecht niet heeft kunnen verkopen.

De overheid en ING hebben bij de commissie aangegeven dat de afstoting van Westland Utrecht Bank in de huidige marktomstandigheden niet haalbaar is. "De nu opnieuw te onderzoeken afstotingsoperatie, moest een antwoord bieden voor de mededingingsbezwaren op de Nederlandse markt. Daarom moet de commissie nu opnieuw bekijken hoe concurrentieverstoringen op de thuismarkt van ING kunnen worden aangepakt." Het onderzoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar de wijzigingen die ING en de Nederlandse staat de afgelopen jaren hebben aangebracht in de voorwaarden voor het terugbetalen van de staatssteun van € 10 mld die het concern in 2008 en 2009 ontving. De commissie wil onder meer weten waarom ING in 2010 en 2011 geen passende vergoeding heeft betaald. "ING heeft gedurende drie jaar geen couponbetalingen aan de overheid gedaan, ook al boekte de onderneming winst."

Reageer op dit artikel