nieuws

Verbond: vermogensopbouw stimuleren

Financiële planning

Het Verbond van Verzekeraars pleit voor stimulerend beleid voor vermogensopbouw om de financiering van woningen minder afhankelijk van leningen te maken. Dat zegt de organisatie naar aanleiding van onderzoek onder ruim 1.100 woningeigenaren, uitgevoerd door GFK.

Verbond: vermogensopbouw stimuleren

In het onderzoek geeft 15% van de ondervraagden aan te willen verhuizen en 11% zijn huis te willen verbouwen, maar daarvan af te zien vanwege de huidige financiële situatie. 48% is het eens met de stelling ‘Ik maak mij zorgen over mogelijke veranderingen in het hypotheekstelsel’. 30% verwacht veel tot erg veel problemen als gevolg van bezuinigingen op het gebied van de eigen woning, zoals minder koopkracht of een waardedaling van de woning.

Het Verbond grijpt het, gezien het Catshuisberaad, goed getimede onderzoek aan om te pleiten voor duidelijkheid. "Ad hoc maatregelen met negatieve effecten voor koopkracht, huizenprijzen en economie moeten worden vermeden." 

Wat het Verbond betreft komt er een stimulerend beleid voor vermogensopbouw om de financiering van woningen minder afhankelijk van leningen te maken. Vermogensopbouw via de eigen woning is ook belangrijk met het oog op toekomstige pensioen- of zorgkosten, aldus het Verbond die de spaarhypotheek en Kapitaalverzekering Eigen Woning daar een nuttige rol in ziet spelen. Dat sluit aan bij de wensen van de klanten uit het onderzoek: 34 procent ziet deze hypotheekvorm als de meest ideale manier om de schuld geheel af te lossen. Van de respondenten met zo’n hypotheek geeft 48 procent aan de schuld helemaal af te lossen, 52 procent gedeeltelijk.

Reageer op dit artikel