nieuws

Verbond: ‘Boot schetst onjuist beeld spaarhypotheek’

Financiële planning

Het Verbond van Verzekeraars beticht hoogleraar Arnoud Boot van een onjuiste voorstelling van zaken over de werking van de spaarhypotheek. Boot noemde de kapitaalverzekering eigen woning vrijdagochtend in het FD “gelegaliseerde diefstal”. Het Verbond vindt de onderbouwing van die stelling “onzin”.

Verbond: ‘Boot schetst onjuist beeld spaarhypotheek’

"De analyse van professor Boot rammelt aan alle kanten. Op het fundament van een volstrekt onjuist beeld van de werking van de spaarhypotheek bouwt hij een betoog dat slecht uitpakt voor onze klanten en ze bovendien blootstelt aan het risico op restschulden", vindt het Verbond.
De koepelorganisatie heeft kritiek op het rekenvoorbeeld, waarmee Boot wil illustreren hoe een klant met een spaarhypotheek meer hypotheekrente aftrekt dan hij betaalt. "Onzin natuurlijk", zegt het Verbond. "De klant is over de gehele hoofdsom gedurende de hele looptijd rente verschuldigd. Een substantieel verschil, dat de basis onder het verdere betoog volledig uittrekt."
Dat de fiscale behandeling van financiële producten tot woekerpolissen heeft geleid, spreekt het Verbond tegen. "Hoe terecht de kritiek op deze producten ook moge zijn, het staat los van het fiscale beleid van de overheid en zegt niets over de huidige generatie verzekeringsproducten. De huidige marges zijn dun, daar helpt geen fiscaal voordeel aan. Het fiscale voordeel gaat naar de klant."
Het Verbond stelt wel voor hervorming van het stelsel van woningfinanciering te zijn. "Maar alle retoriek van de heer Boot ten spijt, blijft de spaarhypotheek ook in aangepaste stelsels een goedkope, eenvoudige en veilige manier om vermogen op te bouwen en de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd af te lossen."

Reageer op dit artikel