nieuws

Hypotheekrenteaftrek verdwijnt bij zuiderburen

Financiële planning

De Belgische overheid verhuist het woonbeleid vanaf 2014 volledig naar de deelstaten Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Die deelstaten moeten dan eventueel een eigen systeem van belastingvermindering voor de aankoop van een woning uitdokteren. De nu geldende federale regels voor de fiscale aftrek van hypotheekrente vervallen in elk geval, óók voor lopende contracten.

Hypotheekrenteaftrek verdwijnt bij zuiderburen

De Vlaamse minister-president Kris Peeters verzekert dat Vlaanderen met een alternatief zal komen voor de hypothecaire aftrek die in 2014 verdwijnt. Hij wil de aankoop van een woning blijven stimuleren en mikt op een belastingkrediet, een belastingvermindering of iets anders. "De Vlaamse regering zal er alles aan doen om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen", reageerde Peeters.
Kredietadviseur Immotheker is verbaasd dat de regels voor bestaande hypotheken ook worden aangetast. "Als men gaat stellen dat men die aftrek gaat herzien voor de oude kredieten, dan vraag ik me af op welke juridische grond men dat gaan doen. Er is per slot van rekening een contract afgesloten met de burger."
Juridisch is er volgens het kabinet-Verherstraeten geen probleem: "De staat is nooit een verbintenis aangegaan met de belastingplichtigen. Door de 'veranderlijkheid van openbaar bestuur' kunnen bestaande principes perfect legaal verdwijnen", aldus een woordvoerder. Vanuit academische hoek wordt de keuze zelfs verdedigd. "Juridisch gezien is het logischer om alle leningen vanuit eenzelfde standpunt te benaderen. Het zou bizar zijn om nieuwe leningen op Vlaams niveau te behandelen en oude leningen nog federaal te houden", aldus een professor fiscaal recht van de Universiteit van Luik.
Het nut van de aftrekbaarheid van hypothecaire leningen stond ook in België al langer ter discussie.

Reageer op dit artikel