nieuws

Helft verzekeraars ziet niets in duurzaam beleggen

Financiële planning

Duurzaam beleggen is nog niet populair bij Nederlandse verzekeringsmaatschappijen, zo blijkt uit het derde jaarlijkse onderzoek hiernaar van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Circa de helft van de verzekeraars voert een duurzaam beleggingsbeleid, maar de andere helft lijkt daar niets aan te doen.

Helft verzekeraars ziet niets in duurzaam beleggen

De onderzoekers namen in totaal dertig bedrijven onder de loep. De best scorende verzekeraars zijn successievelijk Reaal, Zwitserleven en ASR. Achmea krijgt een speciale vermelding, omdat het van de tiende plaats een sprong heeft gemaakt naar de vijfde positie in de ranglijst. Opmerkelijk is dat grotere maatschappijen aanmerkelijk beter scoren op duurzaamheid van hun beleggingen dan kleine verzekeraars.
Er wordt vooruitgang geboekt, vindt VBDO-directeur Giuseppe van der Helm. Toch wil hij nog geen loftrompet steken over de sector: "Bij de helft van de onderzochte maatschappijen zien we nog helemaal geen aandacht voor duurzaam beleggen. Zet dat eens af tegen de 90% van de pensioenfondsen die een duurzaam beleggingsbeleid hebben. Ernstiger is nog dat deze groep al drie jaar geen enkele vooruitgang laat zien. Dat is anno 2011 echt niet meer te verkopen. Daarbij is het merkwaardig dat internationaal beleid blijkbaar niet in ons land hoeft te worden toegepast." Ook met de transparantie over duurzaam vermogensbeheer is het nog niet best bij de verzekeraars, vindt Van der Helm: "Dat kan veel beter. Transparantie is bovendien een randvoorwaarde voor duurzaam beleggen. Gelukkig zijn er een aantal verzekeraars die het ook in dit opzicht goed doen, en goed voorbeeld doet goed volgen."

Reageer op dit artikel