nieuws

Eigen Huis wil dat NMA opnieuw hypotheekmarkt bekijkt

Financiële planning

Eigen Huis wil dat NMA opnieuw hypotheekmarkt bekijkt

De Vereniging Eigen Huis vraagt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) om opnieuw te beoordelen of de concurrentieverhoudingen op de hypotheekmarkt in gevaar zijn. Directe aanleiding is het sluiten van de Nederlandse kraam door BNP Paribas en het halveren van de verkoopkanalen door SNS Bank. “Gezonde concurrentie in de markt verdwijnt en de rentemarges die banken aan hun klanten berekenen lopen weer op.”

"Rabobank is veruit de grootste hypotheekverstrekker en hoeft niet bang te zijn dat ING en ABN Amro klanten zullen aantrekken met een lage rente, omdat beide banken door de ontvangen staatsteun geen prijsstunter kunnen zijn", zo licht Rob Mulder namens de Vereniging Eigen Huis de actuele situatie op de hypotheekmarkt nader toe. "Daarom vragen wij de NMA om nu opnieuw te kijken of sprake is van 'mededingingsbeperkend gedrag". Dat laatste is nadelig voor de consument, omdat er voor banken dan geen prikkel is om scherpe rentetarieven aan te bieden."
Nog dit voorjaar zegde de NMA in een eerder onderzoeksrapport toe de concurrentie scherp in de gaten te houden. Volgens Eigen Huis is de marge op de hypotheekrente in de tweede helft van dit jaar opgelopen van onder de 2 naar rond de 2,5 procentpunt. "Of dit te maken heeft met de afnemende concurrentie of omdat banken elkaars financiële gezondheid wantrouwen, kan de NMA boven tafel krijgen", denkt de belangenclub.

Reageer op dit artikel