nieuws

AFM beboet ABN Amro wegens advies lastenbeschermer

Financiële planning

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 3 december een boete van € 30.000 opgelegd aan ABN Amro Bank wegens niet-passend advies bij het verkopen van kredietbeschermingsverzekeringen in de periode van 1 januari tot en met 31 juli 2009.

AFM beboet ABN Amro wegens advies lastenbeschermer

De toezichthouder onderzocht na een eerdere selectie van zestig dossiers in totaal zestien dossiers uit de periode van 1 januari 2009 tot 15 september 2009. In acht van deze dossiers bleek de bank onvoldoende informatie te hebben ingewonnen over de financiële positie en de risicobereidheid van consumenten, waardoor het advies niet op deze gegevens kon worden gebaseerd.
Verder heeft ABN Amro  in twee van de onderzochte dossiers het geadviseerde bedrag onvoldoende gebaseerd op de wel ingewonnen informatie over de financiële positie en en de de riscobereidheid van de consumenten. De bank zondigt hiermee tegen de desbetreffende regelgeving in de WFT, aldus de AFM.
ABN Amro zegt zelf passend advies te hebben gegeven in de onderzochte gevallen. "Wij onderkennen echter dat de verzamelde informatie niet altijd volledig is vastgelegd." De bank gaat niet in beroep tegen het boetebesluit.

Reageer op dit artikel