blog

Seattle – Boston – Baarn

Financiële planning

Seattle – Boston – Baarn

Een jaar geleden mocht ik als kersverse directeur van de FFP het FPA-congres in Seattle bezoeken. De jaarlijkse FPA Conference is het grootste internationale financiële planningscongres met rond de 2.000 deelnemers uit meer dan 20 landen. Na Seattle 2014 ben ik nu onderweg naar de ‘FPA Conference’ van dit jaar in Boston.

De FPA-organisatoren leggen de lat meteen heel hoog: “International attendees can take advantage of exceptional educational opportunities while connecting to the bigger world of financial planning”. Ben benieuwd of ze die claim waar kunnen maken! Het congres wordt voorafgegaan door bedrijfsbezoeken aan financieel planningskantoren en een International Study Tour.

Achterzak
In het land waar financiële planning als het ware is geboren is, is het razend interessant om te zien hoe dit adviesconcept in verschillende landen is geëvolueerd tot wat het nu is. Vorig jaar heb ik veel opgestoken van de verschillen tussen de Amerikaanse financieel planner en zijn Nederlandse collega, met name op het gebied van marktpositie, bedrijfsvoering en klantbenadering. Dit jaar ga ik me focussen op de klanten. In mijn ‘achterzak’ neem ik vier consumentengroepen mee, die traditioneel tot de doelgroep van de Nederlandse financieel planner horen: de DGA, de ZZP’er, de vermogende particulier en, ik noem ze maar even de ‘complexe situaties’ (denk aan de samengestelde gezinnen met kinderen uit eerdere relaties).

Amerikaanse werknemer
Zo zijn er bijvoorbeeld opvallende parallellen tussen de Nederlandse ZZP’er van nu en de Amerikaanse werknemer uit de jaren negentig. Door het ontbreken van collectieve sociale voorzieningen en een centraal pensioenstelsel waren werknemers in Amerika feitelijk zelf compleet verantwoordelijk voor het afdekken van risico’s en het opbouwen van buffers. De parallel met de Nederlandse ZZP’er is snel gelegd. Feitelijk is toen financiële planning in de Verenigde Staten ook tot wasdom gekomen. Werkgevers in de VS zagen in dat hier een rol voor hen was weggelegd en schakelden experts in om hun personeel te adviseren over sparen, beleggen, lenen, levensverzekeringen, schenken, erven, belastingen, etc.

Als ik het propvolle programma voor de komende dagen bekijk, dan moet het ongetwijfeld tot nieuwe en waardevolle inzichten leiden. Inzichten die ik vervolgens meeneem naar onze thuisbasis in Baarn, maar die ik tussentijds via deze blog met je ga delen.

 

Reageer op dit artikel