nieuws

Verbond luidt noodklok over kabinetsplan woningmarkt

Cijfers

Het Verbond van Verzekeraars maakt zich grote zorgen over de plannen van het kabinet om nieuwe huizenkopers langs fiscale weg te dwingen om annuïtair af te lossen. Als de renteaftrek in dertig jaar tot nul wordt afgebouwd, heeft dat volgens algemeen directeur Richard Weurding dramatische gevolgen voor de koopkracht, de waarde van woningen en de woningmarkt zelf.

Verbond luidt noodklok over kabinetsplan woningmarkt

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) heeft een verplichte annuïtaire hypotheek of een fiscaal annuïtair schema vergeleken met de op dit moment meest populaire hypotheekvorm: de helft aflossingsvrij, rest spaar- of levenhypotheek. De berekening levert op dat de maandlasten op termijn tot ruim 40% hoger uitvallen. Omdat nieuwe kopers minder kunnen lenen, kan dit een drukkend effect op de woningprijzen van maximaal 20% hebben.
Weurding: "We krijgen steeds meer signalen dat het kabinet met zo'n ad-hocmaatregel gaat komen. Dat heeft echt sterk negatieve gevolgen, waarvoor we nu al willen waarschuwen. De woningmarkt zou nog meer op slot worden gedraaid, starters komen nog moeilijker aan de bak en zo'n rigide aanpak past eerlijk gezegd ook niet bij deze tijd. Als je alleen nog annuïtaire hypotheken toestaat, dan beperk je de concurrentie. Uiteraard raakt dit de verzekeringssector zelf. Maar hier geldt: wat slecht is voor onze klanten is ook slecht voor onze bedrijven."
Het Verbond bepleit een brede aanpak van de woningmarkt, waarbij de nadruk verschuift van maximaal lenen naar bouwsparen, met een geleidelijke afbouw van de hypotheekschuld en het beslag van de woningmarkt op de rijksbegroting.

Reageer op dit artikel