nieuws

Driekwart ladingdiefstallen niet gemeld door verzekeraars

Cijfers

Het Verbond van Verzekeraars schat dat jaarlijks ongeveer 1.000 claims bij Nederlandse transportverzekeraars binnenkomen voor ladingdiefstal. In 2011 werden daarvan 249 claims aangemeld bij het Registratie Applicatie Systeem (RAP). Zeven claims kwamen niet in aanmerking voor een schadeuitkering. Redenen om niet tot uitkering over te gaan zijn onvoldoende beveiliging, onverzekerde schade of beperkte aansprakelijkheid van de vervoerder, aldus het Verbond.

Driekwart ladingdiefstallen niet gemeld door verzekeraars

In het kader van het Convenant Aanpak Criminaliteit Transportsector, waarin partijen hebben afgesproken om de ladingdiefstallen 'hard aan te pakken', verzamelt het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) sinds 1 januari vorig jaar gegevens over ladingdiefstallen via het Registratie Applicatie Systeem (RAP). Het RAP-systeem is echter nog niet bepaald ingeburgerd bij verzekeraars, getuige het feit dat slechts een kwart van de claims wordt gemeld. Reden hiervoor is dat nog niet alle schadebehandelaars vertrouwd zijn met dit systeem, aldus het Verbond. Aan de andere kant doen niet alle transportondernemers aangifte van ladingdiefstal bij de politie. Dat zou te veel tijd kosten en te weinig opleveren.
Vorig jaar werd gemiddeld € 103.000 per uitgekeerde claim betaald (€ 21 mln in totaal). Opvallend was dat naast de gebruikelijke goederen die veel gestolen worden (zoals tabakswaren, elektronica en alcohol) ook veel levensmiddelen, frisdrank en laagwaardige bouwmaterialen werden gestolen.

Reageer op dit artikel