nieuws

‘Maak alle zorgpremies op 1 november bekend’

Cijfers

Consumenten zouden twee maanden de tijd moeten hebben om te bekijken of ze overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Deze periode wordt echter elk jaar korter. Dat stelt Paul Huibers van vergelijkingssite Geld.nl. “Door te wachten met bekendmaken, voorkomt de verzekeraar dat concurrenten op haar premies kunnen inspelen.”

‘Maak alle zorgpremies op 1 november bekend’

Volgens Huibers is de consument de dupe van het gedrag van de zorgverzekeraars. "Er blijven nu slechts enkele weken over om te kiezen tussen overstappen of bij de huidige verzekeraar blijven. Gezien het feit dat er dit jaar weer veel verandert op het gebied van de zorgverzekering en de premies weer verder zullen stijgen, wordt het de consument met deze korte periode lastiger gemaakt goed naar de eigen verzekering te kijken en te vergelijken."
Huibers vermoedt nog een ander motief bij de zorgverzekeraars. "Door te wachten met bekendmaken, kan een premie op het laatste moment nog naar boven worden bijgesteld. Eén euro premieverhoging per maand voor een zorgverzekeraar met vier miljoen verzekerden levert zo al snel € 48 mln extra premie-inkomsten op. Niet slecht voor een paar dagen wachten." Hij pleit er daarom voor dat zorgverzekeraars verplicht worden de premies gelijktijdig te publiceren op 1 november.

Reageer op dit artikel