nieuws

Grote intermediairbedrijven houden omzetdaling beperkt

Cijfers

De inkomsten van de honderd grootste intermediairbedrijven van Nederland zijn in 2009 weliswaar afgenomen, maar de daling is gemiddeld tot zo’n 4% beperkt gebleven. De ranglijst, dit jaar een top-130, staat in de vrijdag verschijnende tijdschrifteditie van AssurantieMagazine.

Grote intermediairbedrijven houden omzetdaling beperkt

De omzetdaling tot iets meer dan € 1,8 (1,9) mld speelde zich onder meer af tegen de achtergrond van een verbod op bonusprovisies (in 2009 ingesteld voor complexe producten). Voorspeld was dat dit vooral grote kantoren 10% tot 15% van hun omzet zou kosten.

Een goede afspiegeling van het marktgemiddelde is Meeùs, nummer drie op de door AM samengestelde ranglijst. De omzet daalde met 4%, waarvan vier vijfde is toe te schrijven aan de hypotheekmarkt. Terwijl de assurantiemakelaars Aon, Marsh en Willis van een moeilijk jaar spreken, is IAK Verzekeringen een witte raaf op de lijst. Het Eindhovense vlaggenschip van de Unirobe Groep realiseert als enige binnen de top 10 een groei van de inkomsten. Opmerkelijk is ook de ontwikkeling bij de onderlingen van Univé met een stijging van de omzet uit assurantiebemiddeling van gemiddeld 15%.

De 130 namen tellende ranglijst (van kantoren met minimaal € 2,5 mln jaaromzet) telt een handvol nieuwkomers. Eén daarvan is Verzekeringssite. Het is het tweede internetbedrijf op de ranglijst; Independer verwierf al eerder een notering en staat intussen 17e. De grootste stijger is Cinjee Advies, door een conflict met verzekeraar ASR de laatste weken sterk in het nieuws. Cinjee klimt naar de 59e stek en zal op de ranglijst over 2010 opnieuw zo'n veertig plaatsen stijgen.

Reageer op dit artikel