nieuws

HR-directeur ASR: ‘Iedereen heeft dezelfde carrièrekansen’

Carrière 2608

Jolanda Sappelli, directeur Human Resources van ASR, ziet geen beperkingen voor vrouwen op de arbeidsmarkt. “Waarom zouden vrouwen in ons land minder kansen hebben dan mannen? Ga er gewoon voor.” Dat zegt Sappelli in een interview op hays.nl.

HR-directeur ASR: ‘Iedereen heeft dezelfde carrièrekansen’

Sappelli zegt in het interview: “Vrouwen denken soms lang na over een promotie. Gaan ze wikken en wegen. Zich afvragen of ze het wel kunnen. Mannen roepen gewoon ‘ja’ en zien vervolgens hoe het uitpakt. Vrouwen worstelen meer met de combinatie van werk en gezin. Daar krijgen ze ook continu vragen over. Vragen die mannen nooit horen. Mijn advies aan die vrouwen: regel het. Ik geloof dat je alles kunt bereiken door het te organiseren.”

Beleid

Volgens Sappelli heeft ASR een diversiteitsbeleid dat wordt nageleefd. Zij herkent de onderzoeksresultaten van Hays niet, waarin ondervraagden sceptisch zijn over de naleving van programma’s rondom diversiteit en inclusie. “Binnen ons bedrijf hebben we een beleid en daar handelen we ook naar. Diversiteit en inclusie zien wij breder dan de verhoudingen man-vrouw. Denk aan de participatiewet, mensen met achterstand op de arbeidsmarkt of diversiteit in culturen. Maar ook aan verschillen in competenties en werkstijlen.”

Sappelli ziet weinig in plannen om regels op te stellen voor grote bedrijven die dan moeten aantonen dat ze vrouwen en mannen gelijk betalen. “Ik geloof niet zo in regels en quota. Dat wordt al snel een administratieve last. Persoonlijk zie ik meer in belonen dan in straffen.”

Ontspannen

Ze gelooft wel in flexibel werken. “Plaats en tijdonafhankelijk werken is in ontwikkeling en het percentage functies dat je niet flexibel kunt invullen, wordt steeds kleiner. Je moet werkelijk aan een fysieke werkplaats zijn gebonden, wil flexibel werken niet mogelijk zijn. Plaats- en tijdonafhankelijk werken zal alleen maar toenemen. Medewerkers opereren steeds onafhankelijker en zolang je de klant centraal stelt, is er veel mogelijk. Het zorgaspect verdient enige aandacht. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het fenomeen dat we altijd bereikbaar zijn. We moeten ook zorgen dat we ons af en toe helemaal kunnen ontspannen.”

Recent bleek uit de jaarlijks verschijnende Dutch Female Board Index dat slechts 6,2% van de uitvoerende bestuursleden vrouw is.

Reageer op dit artikel