nieuws

Jolien Groenewoud: ‘Ik vind de overkoepelende rol van het Verbond erg leuk’

Carrière 1640

Jolien Groenewoud: ‘Ik vind de overkoepelende rol van het Verbond erg leuk’

In het am:magazine staat iedere maand een talent uit de branche in de schijnwerpers. In april was dit Jolien Groenewoud (31) die werkt als adviseur Insurance Academy bij het Verbond van Verzekeraars. Groenewoud wil de kennis die er binnen het Verbond is middels de Insurance Academy beter inzetten en verspreiden.

Hoe ben je in de branche terechtgekomen?
“Ik heb in Groningen Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd. Ik had altijd al affiniteit met marketing, maar kwam erachter dat het minder spannend was dan verwacht. Het was toch niet mijn wereld, ik wilde meer verdieping en inhoud. Ik kwam bij het Ministerie van Financiën terecht, waar ik werkte voor het platform Wijzer in geldzaken. Via het ministerie ben ik in contact gekomen met het Verbond en daar werk ik sinds 2014.”

Wat was jouw idee van de verzekeringsbranche voor je begon?
“Ik dacht dat het best wel saai zou zijn. Aan de andere kant had ik een spannend beeld van marketing en dat viel ook tegen. Ik merkte dat ik meer aan de inhoudelijke kant wilde zitten in plaats van het platte verkopen. Het contrast tussen mijn huidige werk en de marketing zit hem erin dat het gaat om producten die mensen wel zouden moeten willen hebben, maar geen interesse in hebben. Terwijl je bij marketing mensen moest interesseren voor producten die ze eigenlijk niet per se hoefden te hebben.”

Hoe bevalt het werk in de branche je?
“Heel goed en daar was ik wel verbaasd over. Ook omdat het Verbond een vereniging is, dat was nieuw voor me. Maar het is leuk werk. We staan middenin de samenleving. Veel van wat om je heen gebeurt, heeft een raakvlak met verzekeringen: grote branden, het kraanongeval in Alphen aan de Rijn, maar ook de ramp met de MH17. Als vereniging maken we daar onderdeel van uit. De andere kant lijkt me ook leuk, maar voor nu is dit interessant. Je bent voor alle partijen bezig, met trends als drones en zelfrijdende auto’s. Ik vind die overkoepelende rol erg leuk.”

Wat doe je nu bij het Verbond?
“Ik ben betrokken bij de begin april opgestarte Insurance Academy, een nieuw initiatief binnen het Verbond. We hebben veel kennis in huis en willen deze met de Insurance Academy beter inzetten en verspreiden. Dit zit voor een groot deel in kennis en opleidingen en hoe we onze leden met certificering verder kunnen helpen. Nu hebben we één portal van waaruit we onze kennis overdragen. Online is daarbij een belangrijk onderdeel. We brengen bijvoorbeeld Academy Talks, korte informatieve video’s over belangrijke ontwikkelingen in de branche. Maar fysieke bijeenkomsten zullen er ook een deel van uit blijven maken, die kunnen we nu ook koppelen aan PA-certificering. We moeten vooruit als branchevereniging en ons beter zichtbaar maken. Voor kennis en informatie binnen het Verbond is het straks duidelijk dat je bij de Insurance Academy moet zijn.”

Je dacht zelf dat verzekeren saai zou zijn, kan dat beeld veranderen?
“Ik denk het wel. Je bent echt onderdeel van de samenleving, wat je doet raakt iedereen. Er gebeurt een heleboel, bijvoorbeeld op het gebied van big data, klimaatverandering en privacy. Er wordt veel meer van je gevraagd om creatief te zijn. Juist voor jonge mensen ligt daar een kans. Zij hebben een veel beter beeld van wat er mogelijk is tegenwoordig, in plaats van dat ze met angst en beven kijken naar wat er staat te gebeuren.”

Bekijk hier de pdf van het interview.

Reageer op dit artikel