nieuws

Schadetak compenseert mindere resultaten Nationale-Nederlanden

Branche 4934

Het schadebedrijf van Nationale-Nederlanden presteert goed. NN Group presenteerde vanmorgen de cijfers over het eerste halfjaar van 2019. Hoewel het operationeel resultaat daalde door lagere inkomsten uit het levenbedrijf en een grotere schadelast in de herverzekeringstak, steeg het nettoresultaat met 30,7 procent tot 606 miljoen euro. De combined ratio verbeterde tot 95,8 procent afgelopen kwartaal (Q2 2018: 97,9).

Schadetak compenseert mindere resultaten Nationale-Nederlanden

Niet alleen het Nederlandse schadebedrijf deed het goed, ook Insurance Europe en Japan Life boekten verbeterde resultaten. “Daar staat tegenover dat de dividenden op private equity bij het Nederlandse levenbedrijf lager uitvielen dan een jaar geleden en dat het herverzekeringsbedrijf hogere claims ontving”, zegt NN-cfo Delfin Rueda in een verklaring omtrent de cijfers.

Het operationeel resultaat daalde van 508 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2018, tot 445 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2019.

Solvabiliteit

De kapitaalbuffers van NN slonken iets. De solvabiliteitsratio nam af van 213 procent tot 210 procent. Dat is nog altijd fors hoger dan het wettelijk verplichte niveau. De kaspositie bedroeg eind tweede kwartaal 2.220 miljoen euro.

Kostenreducties

NN is al enige tijd bezig om het kostenniveau sterk te reduceren. Doelstelling is om eind 2020 een structurele besparing te realiseren van 400 miljoen euro, gemeten ten opzichte van de uitgaven in 2016. Inmiddels is dat tot 306 miljoen euro gelukt, meldt het bedrijf. Rueda verwacht echter dat het tempo van de kostenreducties terug zal lopen, “omdat sommige bedrijfsonderdelen kosten maken om te kunnen groeien en om de nodige investeringen te kunnen doen.”

Wissel in de top

Eerder deze week maakte NN het vertrek van topman Lard Friese bekend, die per maart 2020 ceo wordt van concurrent Aegon. David Knibbe volgt hem op bij NN. Vanwege de managementwissel heeft Nationale-Nederlanden de Capital Markets Update verplaatst naar medio 2020.

Reageer op dit artikel