nieuws

CBS: consumentenprijzen juli 2,5% hoger

Branche 516

Consumentengoederen en -diensten waren in juli 2,5% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In juni betaalde de consument 2,7% meer dan in juli 2018.

CBS: consumentenprijzen juli 2,5% hoger

De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor de inflatie en geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten. Daaronder vallen naast dagelijkse boodschappen, kleding, benzine en huur ook verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, omdat ook de prijsontwikkeling van koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud daarin worden meegenomen.

Elektriciteit

Veel energiemaatschappijen verlaagden de elektriciteit- en gasprijzen voor contracten met variabele tarieven in juli. Dit had een drukkend effect op de stijging van de consumentenprijzen. Elektriciteit was in juni nog 18,8% duurder dan vorig jaar. In juli was de prijsstijging op jaarbasis 13,1%. Ook de prijsstijging van gas nam af, van 13,6% in juni naar 8,7% in juli.

Woninghuren

De woninghuren hadden daarentegen een verhogend effect op de stijging van de consumentenprijzen. Volgens voorlopige cijfers stegen de woninghuren in juli met 2,5%. Dat is iets hoger dan vorig jaar. Toen stegen die met 2,3%.

Reageer op dit artikel