nieuws

AFM onderzoekt ook buitenlandreisjes Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd

Branche 12296

De AFM doet een onderzoek naar mogelijke overtreding van het provisieverbod door Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd. De verzekeraars organiseerden reizen waar ook intermediairs aan deelnamen die onder het provisieverbod vallen. Het zou gaan om een reis naar de Olympische Spelen in 2016 en een trip naar Bilbao en Santander in 2017. Hoewel de tussenpersonen al hun eigen kosten betaalden, liggen de trips toch onder het vergrootglas van de toezichthouder, zo melden ingewijden aan am:web.

AFM onderzoekt ook buitenlandreisjes Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd

Als hoofdsponsor van het Nederlands Watersportverbond ontving Delta Lloyd relaties bij de Spelen in Rio de Janeiro. De verzekeraar organiseerde trips naar de Olympische zeil- en surfnummers. Een van de deelnemers aan die reis bevestigt dat daar op enig moment zo’n 20 mensen uit de financiële dienstverlening bij aanwezig waren. Voor de reis moest zeven- tot achtduizend euro worden betaald, een bedrag dat volgens de bron volledig door de reisgenoten zelf werd opgehoest.

Geen VIP-plaatsen

Iemand die destijds bij de organisatie van de reis betrokken was, stelt dat er altijd met grote zorgvuldigheid gekeken werd of de voorwaarden van de reis wel in overeenstemming waren met de regels uit het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo). Deze persoon benadrukt dat Delta Lloyd nooit tickets voor de zeilwedstrijden weggegeven heeft, noch dat er bijvoorbeeld VIP-plaatsen voor de relaties geregeld waren.

Spanje

Een andere trip waar de AFM naar verluidt de pijlen op heeft gericht, is een reis uit 2017 naar Santander en Bilbao, georganiseerd door Nationale-Nederlanden in combinatie met Delta Lloyd. In drie dagen tijd werden de circa 60 deelnemers bijgepraat over innovaties in de branche. De kosten van deze reis bedroegen ongeveer 2.500 euro per persoon. Een bron waar am: mee sprak, zegt dat de deelnemers na afloop nog eens 150 euro moesten bijbetalen, omdat de verzekeraar al vermoedde dat er anders problemen konden ontstaan met de toezichthouder.

Niet-geldelijke beloning

Vorige maand legde de AFM een boete van 400.000 euro op aan Vivat. De verzekeraar organiseerde in 2017 een reis met 35 financieel dienstverleners naar China. Ook hier betaalden de tussenpersonen hun kosten helemaal zelf. Vivat was ervan overtuigd dat het op die manier voldeed aan de BGfo-regels. De toezichthouder was het daar niet mee eens, zo blijkt uit hun verklaring. “De AFM merkt een reis als deze aan als een niet toegestane vorm van beloning, ook als de uitgenodigde deelnemers zelf alle kosten dragen. De exclusiviteit van de reis maakt deze op zichzelf al tot een – niet geldelijke – beloning.”

Exclusief

In het geval van Vivat lag de exclusiviteit in het feit dat er locaties bezocht werden die niet zonder meer voor iedereen toegankelijk zijn, zoals de Nederlandse ambassade, de Bank of China en het hoofdkantoor van Vivat-eigenaar Anbang. Volgens de AFM had de kennismaking met de Chinese aandeelhouder, het officiële doel van de reis, ook in Nederland kunnen plaatsvinden.

Of de programma’s van de Delta Lloyd- en Nationale-Nederlanden-reis met deze criteria ook kwalificeren als een ‘niet-geldelijke beloning’ en dus provisie, is niet duidelijk. Volgens een AFM-woordvoerder mag zij om juridische redenen het onderzoek niet bevestigen en kan ze daarom geen vragen beantwoorden.

Te strikt

Opmerkelijk is dat alle bronnen waar am: mee sprak, zich ergeren aan de striktheid waarmee de AFM het provisieverbod handhaaft op dit terrein. Niet alleen omdat de betrokken tussenpersonen de kosten altijd zelf hebben gedragen, maar ook omdat dergelijke reizen in andere branches heel gebruikelijk zijn. “Zakendoen is people’s business”, aldus een van de bronnen.

Alleen Nederland

Nationale-Nederlanden, waartoe inmiddels ook Delta Lloyd behoort, wil evenmin reageren op vragen van am:web over de mogelijke schending van het provisieverbod. “NN doet geen mededelingen over haar communicatie met de toezichthouder”, aldus Nationale-Nederlanden-woordvoerder Bas Kuik. Of de verzekeraar in de toekomst reizen voor tussenpersonen naar het buitenland blijft organiseren, kan hij niet zeggen. “De laatste twee jaar hebben we onze sessies voor het intermediair allemaal in Nederland gehouden.”

Reageer op dit artikel