nieuws

Adfiz: ‘Inhoud bijzonder examen niet volgens afspraak’

Branche 1427

Het bijzonder examen, voor adviseurs die hun bevoegdheid zijn kwijtgeraakt doordat ze niet op tijd hun PE-examen hebben gehaald, toetst te veel. Dat vindt althans Adfiz. Volgens de brancheorganisatie sluiten de eind- en toetstermen van de bijzondere examens niet aan bij het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (Bgfo).

Adfiz: ‘Inhoud bijzonder examen niet volgens afspraak’

Volgens Adfiz zou het bijzonder examen enkel moeten bestaan uit gemiste PE-actualiteiten. Dat sluit volgens de brancheorganisatie aan bij het uitgangspunt dat in het Bgfo is opgenomen. In de onlangs gepubliceerde eind- en toetstermen staat echter dat ook generieke vaardigheden en competenties worden getoetst die relevant zijn voor de betreffende beroepskwalificatie. Het zwaartepunt ligt op de relevante ontwikkelingen uit de afgelopen PE-periode.

Aankaarten bij ministerie

De generieke vaardigheden en competenties zijn volgens Adfiz al getoetst in het initieel examen en zouden daarom niet moeten terugkeren in het bijzonder examen. Daarvoor pleitte de belangenbehartiger al in een reactie op de internetconsultatie. “We vinden dit niet conform de afspraken”, zegt Adfiz in een statement op de eigen website. De brancheorganisatie trekt in het vakbekwaamheidsdossier samen op met CFD en OvFD. Gezamenlijk zullen ze hun kritiek daarom onder de aandacht van het ministerie van Financiën brengen, aldus het statement.

Initieel examen

De belangenverenigingen zijn wel blij dat kandidaten die hun adviesbevoegdheid zijn kwijtgeraakt ook nog kunnen kiezen voor een initieel examen. Die mogelijkheid leek te verdwijnen, maar inmiddels is duidelijk dat de adviesbevoegdheid eveneens herleeft als opnieuw een diploma voor de betreffende beroepskwalificatie wordt gehaald.

Reageer op dit artikel