nieuws

SGP in de bres voor vrijstelling assurantiebelasting voor boeren

Branche 897

Het was niet een van de oneliners die de journaals haalden, maar in de marge van het debat over dividendbelasting, het proefballonnetje van Dijkhoff en de sneren in de persoonlijke levenssfeer, zette Kees van der Staaij de assurantiebelasting op de politieke agenda. De SGP-fractievoorzitter pleitte tijdens de algemene politieke beschouwingen voor vrijstelling van die taks voor boeren die een brede weersverzekering willen sluiten.

SGP in de bres voor vrijstelling assurantiebelasting voor boeren

Ondernemers, en in het bijzonder boeren, snakken naar een uitgestoken hand van de politiek. Dat betoogde SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij woensdag tijdens de algemene beschouwingen. Hij kwam met een “heel concreet wenspunt” van zijn fractie: een vrijstelling van assurantiebelasting op de brede weersverzekering.

Dat zou de boeren, “die zo’n last hebben van allerlei verschillende weersinvloeden, droogte of juist weer wateroverlast, maar die een weersverzekering heel duur vinden”, enorm helpen, aldus Van der Staaij. De Fransen kennen zo’n uitzondering al. “Zou dat in Nederland ook kunnen?”, vroeghij aan het kabinet.

Aantrekkelijker en betaalbaarder

Het antwoord gaf hij zelf al. “Het kan dus kennelijk in Europees verband om vrijstelling van de assurantiebelasting te geven, zodat het op die manier aantrekkelijker, makkelijker en betaalbaarder wordt om zo’n verzekering af te sluiten.” Zijn collega Sybrand van Haersma Buma van coalitiepartij CDA leek er wel oren naar te hebben. Premier Mark Rutte gaat vrijdag in op de vragen die de Kamer gisteren stelde.

Mocht het kabinet een vrijstelling voor de brede weersverzekering inderdaad overwegen, dan komt de verzekering in een lijstje met onder andere werkloosheidsverzekeringen, AOV, transportverzekeringen en exportkredietverzekeringen. Deze verzekeringen kennen al vrijstelling van assurantiebelasting.

Reageer op dit artikel