nieuws

AFM scant 150 advertenties per week

Branche 1340

De bereidheid om in actie te komen is minstens zo belangrijk als de middelen die de AFM heeft om toezicht te houden op de sector. Dit stelt voormalig toezichthouder Femke de Vries in een verhaal over de wijze waarop Nederlanders tegen toezicht aankijken in het Financieele Dagblad. Maar ook de grote lijnen moeten wat haar betreft niet veronachtzaamd worden. 

AFM scant 150 advertenties per week

In verhaal in het FD komt naar voren dat Nederlanders ambivalent tegenover toezicht staan. We zijn niet dol op regels en kosten, maar als het fout gaat wijzen we al snel naar de toezichthouder. Femke de Vries (foto), oud-toezichthouder bij de AFM en nu werkzaam bij consultancybedrijf &Samhoud, vindt daarom de bereidheid  van toezichthouders om in actie te komen zeker zo belangrijk is als het gereedschap om op te treden.

5.000 signalen per jaar

Om het risico van het liggen van signalen te beperken heeft de AFM het toezichtproces  geformaliseerd. Een gespecialiseerd team van vier personen maakt een eerste beoordeling van de circa 5.000 signalen die er elk jaar binnenkomen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of er meer klachten over het bedrijf of financieel product zijn binnengekomen.

Door de versnipperaar

“Soms vraagt een melding directe actie”, vertelt Jan Boerboom, hoofd van het Toezicht Service Centrum van de AFM. ‘Zo kregen we laatst een tip van een medewerker van een financiële instelling dat zijn bazen nogal wat papier door de versnipperaar haalden. We keken in ons systeem en zagen dat er over enkele dagen een aangekondigde inspectie op het programma stond. Toen zijn wij direct op pad gegaan.”

150 advertenties

Wekelijks haalt de AFM bovendien zo’n 150 advertenties uit kranten en van sites zoals Marktplaats door een softwareprogramma om te beoordelen of ze wel voldoen aan de wettelijke eisen voor informatievoorziening. Daarbij ligt de focus op veelgebruikte zoektermen als krediet, vakantiehuisje en telefoonabonnement.

Grote maatschappelijke problemen

Maar zo stelt De  Vries,  toezichthouders moeten voorkomen dat ze alleen maar bezig zijn met het reageren op signalen.  “Als je alleen achter signalen aan loopt, doe je aan incidentenpolitiek. Daardoor dreig je de grote maatschappelijke problemen te missen.”

Reageer op dit artikel