nieuws

Van der Noordaa gaat waken over bestuurderstoetsingen AFM

Branche 2437

Van der Noordaa gaat waken over bestuurderstoetsingen AFM

De voormalige bestuursvoorzitter van Delta Lloyd, Hans van de Noordaa, gaat toezien op de bestuurderstoetsingen waaraan hij zelf ook ooit is onderworpen. Hij wordt een van de drie externe deskundigen die bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moeten waken over de onafhankelijkheid en professionaliteit van de beoordeling van bestuurders in de financiële sector.

Van der Noordaa wordt bij deze taak bijgestaan door Janka Stoker en Ewoud Goudswaard. Stoker is hoogleraar leiderschap en organisatieverandering en was eerder lid van de commissie-Ottow. Die commissie werd in 2016 in het leven geroepen om de toetsingsprocedures van AFM en DNB te evalueren. Goudswaard was ceo van ASN Bank en bekleedt tot september de functie van interim-cco van de Volksbank. Van der Noordaa was tot de overname door NN ceo van Delta Lloyd. Hij is nu commissaris bij Stadsherstel Amsterdam en de Health(e)Foundation.

Pilot

Minister Hoekstra kondigde vorige maand al aan dat AFM en DNB externe deskundigen willen betrekken bij de toetsing van bestuurders. Deze zomer nog begint een pilot. Bij complexe dossiers maakt straks altijd een externe deskundige deel uit van de commissie die bestuurders van financiële instellingen beoordeelt. Ook krijgen de toezichthouders onafhankelijke voorzitters voor de bezwaarcommissie.

Johan van Hall

Bij DNB worden Pauline van der Meer Mohr, Ludo Wijngaarden en Johan van Hall de externe deskundigen. Van Hall was tot 1 maart van dit jaar vicevoorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro. Wijngaarden was onder meer commissaris bij de Volksbank en Van der Meer Mohr is onder andere commissaris bij DSM en EY.

Vetrouwenspersoon

AFM en DNB hebben ook een gezamenlijke vertrouwenspersoon benoemd: Joost Italianer. Hij is advocaat en expert op het gebied van compliance en marktmisbruik. Italianer is onder meer lid van het Hof van Discipline, de beroepsinstantie in advocatentuchtzaken van de Nederlandse Orde van Advocaten. De vertrouwenspersoon kan worden ingeschakeld als bestuurders klachten hebben over de bejegening tijdens het toetsingsproces.

Reageer op dit artikel