nieuws

Nu ook IBAN-naamcheck voor verzekeraars

Branche 1105

Ook verzekeringsmaatschappijen kunnen voortaan gebruikmaken van IBAN-Naam Check, de service die controleert of de naam en het IBAN-nummer bij elkaar horen. SurePay, de bedenker van de naamcheck heeft hiertoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten met fraudebestrijder Friss.

Nu ook IBAN-naamcheck voor verzekeraars

 

“Met de IBAN-Naam Check kunnen verzekeraars de bankgegevens controleren voordat ze overgaan tot het uitkeren van een schadeclaim”, zegt Marcel Rienties, medeoprichter van SurePay, een corporate startup van Rabobank. “Dit geeft hen een middel om nog beter te controleren aan wie ze betalen.’’ Via het softwareplatform van Friss, dat met behulp van AI fraude fraude detecteert, kunnen verzekeraars nu IBAN-Naam Check toevoegen als extra controlestap.

Factuurfraude -70%

Het systeem geeft een melding wanneer IBAN en naam niet overeenkomen met de gegevens van de bank of in geval een bankrekening is opgeheven. Sinds Rabobank in het najaar van 2017 de check invoerde, is het aantal verkeerde overboekingen gehalveerd. De factuurfraude bij Rabobank is met zeventig procent teruggebracht. Een maand geleden voerden ook ING, SNS, ASN en Regiobank de IBAN-Naam Check in.

Geheel automatisch

“Dankzij het aanhaken van SurePay in het acceptatie- en claimproces bij verzekeraars kunnen we met Friss nu op IBAN-niveau betalingsfraude signaleren”, zegt Philip van Waning, Data Partner Manager van Friss. “De controle verloopt geheel automatisch waardoor de verzekeraar veel tijd bespaart. Bovendien lekt er geen geld meer weg naar frauduleuze zaken.”

 

Reageer op dit artikel