nieuws

Gekwetste stropdasdrager krijgt spotje ASN Bank niet van de buis

Branche 3154

Gekwetste stropdasdrager krijgt spotje ASN Bank niet van de buis

De tv-commercial van ASN Bank is niet kwetsend voor stropdasdragers. Dat stelt de Reclame Code Commissie in een klachtzaak van een man die zich gediscrimineerd voelde door negatieve zaken die in verband worden gebracht met het dragen van een stropdas.

In het gewraakte reclamespotje laat ASN Bank ‘het gewoontedier’ dat zijn bankzaken al jaren ‘bij dezelfde stropdas’ doet overstappen naar ASN. Het gewoontedier ontdekt namelijk dat de stropdas geld verdient aan zaken die niet goed zijn voor het klimaat of via bedrijven die dierenleed veroorzaken.

Verdomhoekje

Volgens de indiener van de klacht plaatst de commercial iedere stropdasdrager in het verdomhoekje. ASN Bank zou suggereren dat mensen die een stropdas dragen zich bezighouden met schimmige zaken. De klager ervaart dit als discriminatie.

De Reclame Code Commissie wijst de klacht resoluut af. “Anders dan klager meent, is dit geen stereotypering van mannen die een stropdas dragen, maar een impliciete verwijzing naar concurrenten van adverteerder.” De stropdas staat symbool voor banken die geld zouden verdienen aan zaken waar ASN zich van distantieert. Volgens de uitspraak is overduidelijk dat ASN Bank zich tegen deze banken wil afzetten en niet tegen stropdasdragers. “Van discriminatie of het schetsen van een negatief beeld over mannen met een stropdas is derhalve geen sprake.”

Groene hypotheek

ASN Bank is onderdeel van de Volksbank. De bank maakte vorig jaar bekend binnenkort terug te keren op de hypotheekmarkt. Ook daar wil de bank de strijd aangaan met de stropdas-concurrenten. De geldverstrekker gaat met een groene hypotheek proberen de klimaatbewuste huizenkoper te verleiden.

Reageer op dit artikel