nieuws

‘Anbang begint met uitverkoop in Europa’

Branche 2416

Anbang Insurance Group zou vergevorderde plannen hebben om de Belgische verzekeringsdochter Fidea van de hand te doen. Dat bericht persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Een verkoop van Fidea zou voorrang krijgen op een mogelijke verkoop van Vivat.

‘Anbang begint met uitverkoop in Europa’

Volgens Bloomberg heeft het Chinese verzekeringsconcern zakenbanken benaderd met de vraag of ze en rol kunnen spelen bij de verkoop van Fidea. Bronnen laten weten dat Anbang erop mikt om kandidaat-kopers in het derde kwartaal een bod te laten doen. Tegen de Belgische krant De Standaard laat Fidea weten niet van de plannen op de hoogte te zijn.

Vivat

Bloomberg bericht dat Anbang in eerste instantie Vivat als eerste in de etalage had willen zetten. Dat plan zouden de Chinezen in de ijskast hebben gezet. Ze willen zich nu eerst richten op de verkoop van Fidea. Twee weken geleden meldde De Telegraaf dat drie verzekeraars wel oren zouden hebben naar een overname van Vivat. ASR, Aegon en Allianz zouden zich bij zowel DNB als Anbang hebben gemeld.

Anbang bezit in de Benelux behalve Vivat en Fidea ook nog de Belgische bank Nagelmackers. Daarnaast heeft het onder andere een hypotheekportefeuille van Rabobank ter waarde van ruim $ 1 miljard. In de VS is het onder andere eigenaar van het beroemde Waldorf Astoria Hotel in New York.

Fraude

Het Chinese verzekeringsconcern kwam vorige maand in staatshanden, nadat eerder al een kapitaalinjectie nodig was om de solvabiliteit te beschermen. Ex-topman Wu Xiaohui werd opgepakt en in mei tot 18 jaar cel veroordeeld wegens fraude en corruptie.

Begin 2015 kocht Anbang het Nederlandse Vivat. Toenmalig minister Dijsselbloem van Financiën noemde dat “goed nieuws voor de polishouders”.

Reageer op dit artikel