nieuws

‘Verzekeraars gaan massaal op overnamepad, maar schatten slaagkans laag in’

Branche 1713

‘Verzekeraars gaan massaal op overnamepad, maar schatten slaagkans laag in’

Wereldwijd gaan verzekeraars op zoek naar fusies, overnames en allianties om te kunnen innoveren en verder te kunnen groeien. Meer dan 80% van de bedrijven in de verzekeringssector wil de komende jaren een acquisitie doen, vooral in niet-leven. Dat concludeert accountants- en adviesorganisatie KPMG in het onderzoek Accelerated Evolution.

De onderzoekers ondervroegen ruim 200 bestuurders van verzekeringsmaatschappijen. Zij geven massaal aan op zoek te zijn naar mogelijkheden om het roer volledig om te gooien. De beperkte groei in de sector noodzaakt de verzekeraars hiertoe. Ook worden ze min of meer gedwongen door de opkomst van nieuwe concurrenten die vaak veel slagvaardiger zijn.

Niets doen geen optie

“De ondernemingen realiseren zich dat groei op eigen kracht hen niet de transformatie gaat brengen die noodzakelijk is om winstgevend te blijven en op de lange termijn te kunnen overleven”, aldus verzekeringsexpert Ton Reijns van KPMG (foto). Volgens hem is niets doen voor verzekeraars geen optie. “De druk van nieuwe concurrenten in de markt, van veranderende behoeften van de klant en van de noodzaak om te innoveren neemt fors toe. En ze voelen de pijn van de voortdurende lage rentetarieven, de volatiliteit in de verliezen als gevolg van underwriting en de druk op de winstgevendheid, terwijl het rendement van de beleggingsportefeuille blijft dalen.”

Niet-leven in trek

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 80% van de bedrijven tussen nu en 2021 meerdere acquisities wil doen. Vier op de tien verzekeraars hopen daardoor hun businessmodel te kunnen transformeren. Vooral de niet-levensector is in trek, aldus KMPG. Bijna 90% voorziet hier de meeste activiteit. Reijns: “De toename wordt vooral ingegeven door de drang van de ondernemingen naar het verzekeren van winstgevende, bijzondere risico’s, vooral bij kleine en middelgrote ondernemingen. Een aantal levensverzekeraars ziet veel heil in het vermogensbeheer om te kunnen groeien.”

Kleine kans van slagen

Volgens Reijns schatten verzekeraars de kans echter niet zo hoog in dat ze daadwerkelijk succesvolle overnames zullen doen. “Een succesvolle transactie realiseren is al moeilijk. En nu de deal moet bijdragen aan de transformatie van bedrijven wordt het nog lastiger. Niet meer dan 10% van de bestuurders geeft aan dat zij de kans zeer groot achten dat zij uiteindelijk een partner zullen vinden die past bij de strategische bedrijfsdoelstellingen.”

Reijns noemt het cruciaal dat verzekeraars zich niet blindstaren op de huidige kenmerken van een bedrijf. De combined ratio voor de komende twee jaar of de nettowinst vindt hij niet zo relevant. “Van belang is veel meer om in ogenschouw te nemen welke bijdrage de transactie over 10 tot 15 jaar gaat leveren aan de winst.”

Reageer op dit artikel