nieuws

‘Moederbedrijf Vivat in staatshanden’

Branche 2302

Verzekeraar Anbang stond al een tijdje onder curatele van de Chinese overheid, maar komt nu definitief in staatshanden. De Financial Times bericht dat het China Insurance Security Fund, een overheidsfonds, inmiddels meer dan 98% van de aandelen in bezit heeft. Dat betekent dat het moederbedrijf van Vivat feitelijk is genationaliseerd.

‘Moederbedrijf Vivat in staatshanden’

Het Chinese Insurance Security Fund heeft fondsen om polishouders te compenseren mocht een verzekeraar failliet gaan. Verzekeraars zijn verplicht bij te dragen aan dit fonds, aldus de Financial Times. In april kreeg Anbang een kapitaalinjectie van € 7,9 miljard uit het fonds. Als reden werd genoemd de solvabiliteit te beschermen, evenals de belangen van polishouders. Volgens de krant heeft dit nu geleid tot nationalisatie.

Autofabrikant en oliemaatschappij

De Chinese nieuwswebsite Caixin bericht eveneens over het in staatshanden komen van Anbang. Volgens de Chinese toezichthouder is 98,23% van de aandelen in bezit van het China Insurance Security Fund. De overige aandelen zouden nog in handen zijn van een Chinese autofabrikant en een oliemaatschappij.

Privatisering lastig

De Financial Times schrijft overigens dat het niet uitgesloten is dat de Chinese overheid van plan is Anbang later weer te privatiseren. Analisten zeggen tegen de zakenkrant dat dat niet eenvoudig zal zijn. De verzekeraar geniet weinig vertrouwen bij particuliere investeerders omdat het bedrijf verdienmodel hanteerde dat niet kon rekenen op instemming van de toezichthouders. Anbang verkocht verzekeringen die meer weg hadden van risicovolle beleggingsproducten dan dat ze de polishouder bescherming boden.

Anbang ligt al langere tijd onder vuur. Ex-topman Wu Xiaohui werd opgepakt en onlangs tot 18 jaar cel veroordeeld. Onder zijn leiding overtrad de verzekeraar boekhoudregels en werden grote buitenlandse investeringen gefinancierd met geld van bedrijven waarmee Wu persoonlijk nauwe banden onderhield. De Chinese overheid stelde het verzekeringsconcern een paar maanden geleden onder curatele.

Reageer op dit artikel