nieuws

‘Brexit bedreigt 36 miljoen verzekeringspolissen’

Branche 1034

Als het Verenigd Koninkrijk en de EU er niet in slagen om goede afspraken te maken over de Brexit, kunnen 36 miljoen polishouders weleens met een waardeloze verzekering kunnen komen te zitten. Dat voorspelt TheCityUK, een samenwerkingsverband van organisaties in de Britse financiële sector.

‘Brexit bedreigt 36 miljoen verzekeringspolissen’

Volgens TheCityUK zijn bedrijven druk bezig om de impact voor klanten te beperken. “Maar zonder steun van Europese regelgevers ziet het er niet naar uit dat het genoeg is om het probleem tijdig op te lossen.” Alleen een gezamenlijke publiek-private actie vanuit VK en EU kan helpen, waarschuwt het verbond.
Het gaat om grensoverschrijdende verzekeringscontracten. Er moeten afspraken komen over grensoverschrijdende dienstverlening en het in de VK opereren van Europese bedrijven en vice versa. “Sommige contracten kunnen niet simpelweg worden overgedragen en andere vereisen de oprichting van nieuwe entiteiten. Dat proces kan niet altijd in korte tijd worden voltooid. Contracten overhevelen van de ene naar de andere entiteit vereist ook interactie met en toestemming van de klant.”
Grensoverschrijdende contracten zouden uitgezonderd moeten worden van Brexit-bepalingen. “Voor een beperkte periode of zelfs totdat het contract afloopt”, aldus TheCityUK. “Daarmee worden polishouders in het VK en de Europese Economische Zone beschermd en grote financiële verliezen vermeden.”

Gevaarlijk spelletje

Geen aandacht besteden aan de kwestie van contractvoortzetting na de Brexit is “een gevaarlijk spelletje wie-het-laatste-toegeeft met de financiën van klanten in heel Europa”, aldus de organisatie. “Zonder levensvatbare oplossing valt een vangnet weg voor miljoenen mensen.” Een uitzonderingspositie voor verzekeringen zou kunnen worden bereikt met een bilaterale overeenkomst, in samenwerking met de regelgevende instanties, of met afzonderlijke regelgeving in de lidstaten. Een derde optie is het opnemen van een uitzondering in het uittredingsverdrag zelf.

Reageer op dit artikel