nieuws

Systeemupdate legt Voogd & Voogd paar dagen plat

Branche 2961

Serviceprovider Voogd & Voogd is al ruim vier dagen niet of slecht bereikbaar. Adviseurs kunnen niet inloggen, geen mutaties doorvoeren en geen nieuwe aanvragen doen. Bij een ingrijpende software-update, onder andere met het oog op de AVG, bleek zaterdag dat de nieuwe firewall zich tegen het systeem keert. De serviceprovider verwacht in de loop van vandaag weer helemaal bereikbaar te zijn.

Systeemupdate legt Voogd & Voogd paar dagen plat

“We hebben afgelopen weekend een software-update uitgevoerd. Dat doen we elke 14 dagen en normaal merkt niemand daar wat van. Dit weekend hebben we echter vertraging opgelopen”, bevestigt directeur Bas de Voogd de problemen. “Gedeeltelijk werken de systemen al weer, en ook afgelopen dagen zijn we soms wel deels bereikbaar geweest. In de loop van de dag moeten alle problemen opgelost zijn.”

Firewalls

Wat er precies is misgegaan en waarom de update al vier dagen tot problemen leidt, kan De Voogd niet zeggen. Hij wijst erop dat de serviceprovider over een jaar gezien een bereikbaarheid heeft van 99%. “Dat halen we nu even niet.” Normaal leidt een tweewekelijkse (nachtelijke) software-update tot enkele tellen of hoogstens een uur onbereikbaarheid. “Dit keer ging het op een ingrijpende change, complexer in de uitvoering. Van tijd tot tijd pas je de firewalls aan om de veiligheid naar een hoger plan te tillen. Nu is dat mede gebeurd met het oog op de AVG. Net als bij het afweersysteem van de mens, kan zo’n firewall zich ook tegen het eigen systeem keren.”

Achterstand inlopen

Tot grote schade heeft het platliggen van de systemen volgens De Voogd niet geleid. Tussenpersonen zullen hun mutaties iets later moeten invoeren. “En ook wij hebben een achterstand in de administratie, maar die lopen we in een paar dagen in. Als het vandaag zou stormen, hebben we morgen ook een week achterstand, dus dat is eigenlijk een non-issue.”

Reageer op dit artikel