nieuws

Europese verzekeraars bezorgd over ontbreken wetgeving voertuigdata

Branche 423

De Europese Commissie heeft vandaag haar derde mobiliteitspakket gelanceerd met daarin haar visie op de technologische ontwikkelingen in de autobranche. Volgens een brede coalitie van onder  meer Europese distributeurs, leasebedrijven, autoclubs en verzekeraars ontbreekt er vooralsnog ten onrechte wetgeving voor de omgang met voertuigdata.

Europese verzekeraars bezorgd over ontbreken wetgeving voertuigdata

De coalitie van belanghebbenden, waaronder  Insurance  Europe, verwelkomt de bevestiging door de Europese Commissie van de bevoorrechte positie die autofabrikanten hebben bij de “toegang tot autogegevens en voertuigbronnen” en de problemen die dit oplevert voor het bereiken van eerlijke en onvervalste concurrentie, met name in de vorm van “gecentraliseerde uitgebreide voertuiggegevens”.

Gelijk speelveld

De coalitie maakt zich echter ernstige zorgen, omdat het pakket geen duidelijk beeld geeft van een wetgevend traject dat wel een ​​gelijk speelveld voor alle digitale producten en diensten rondom de auto zou moeten waarborgen. Dit zou er voor moeten zorgen dat consumenten zelf kunnen beslissen met wie zij hun autogegevens delen en waarvoor.

Regie bij consument

Eerder dit voorjaar bracht het Verbond van Verzekeraars een position paper uit waarin de brancheorganisatie er ook voor pleit dat de regie over de voertuigdata bij de consument komt te liggen.

 

Reageer op dit artikel