nieuws

‘Cultuuromslag nodig bij commissarissen’

Branche 532

Binnen de raden van commissarissen van bedrijven is een cultuuromslag nodig. Dat vindt voorzitter Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Volgens hem moet er meer ruimte worden geboden aan afwijkende inzichten, ervaringen en deskundigheid. Ook zouden er vaker mensen met een andere achtergrond moeten worden aangetrokken.

‘Cultuuromslag nodig bij commissarissen’

De ondernemersvoorman zei dat bij het in ontvangst nemen van een jaarlijks rapport van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton naar het functioneren van commissarissen. De Boer constateert dat er de laatste jaren enorme slagen zijn gemaakt. ,,Maar er blijft werk aan de winkel om verder te professionaliseren en cultuur een belangrijkere plaats te geven.”

Een idee zou bijvoorbeeld kunnen zijn om vaker jonge medewerkers een verhaal te laten houden voor de raad van commissarissen, aldus De Boer. Juist nu de wereld in rap tempo digitaliseert en globaliseert, is het volgens hem erg belangrijk dat zaken bij bedrijven vanuit verschillende kanten worden bekeken.

Aantal vrouwen neemt af

Vorig jaar september werd uit de Female Board Index van de TIAS School for Business and Society duidelijk dat het aantal vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven in Nederland voor het tweede jaar op rij was afgenomen.  Hoogleraar Mijntje Lückerath, commissaris bij Achmea en ASN Bank gaf toen aan dat ze er een “beetje moe” van werd.

Reageer op dit artikel