nieuws

‘Pants on fire’ voor ING-commissaris: betaald voetballer verdient gemiddeld nog geen 3 ton

Branche 1911

Wellicht dat Jeroen van der Veer, president-commissaris bij ING, de Eredivisie verwart met het miljoenenbal van de Champions League. Of dat hij alleen de salarissen van de enkele overgebleven topspelers in de Eredivisie in gedachten heeft. Maar in geen geval krijgen de vaderlandse voetballers gemiddeld genomen het salaris waar Van der Veer mee schermt om de forse salarisverhoging voor ING-CEO Ralph Hamers mee goed te praten.

‘Pants on fire’ voor ING-commissaris: betaald voetballer verdient gemiddeld nog geen 3 ton

 

Van der Veer gebruikte een voetbalmetafoor in een toelichting op de salarisverhoging van ING CEO Ralph Hamers. Die gaat dit jaar, dankzij hem toebedeelde aandelen, naar een salaris van ruim 3 miljoen euro, een stijging van 50% ten opzichte van zijn vorige wedde. “Ralph Hamers is Eredivisie, maar werd Jupiler League betaald”, zo vertelde Van der Veer tegen het FD.

Gemiddeld € 278.500

De president-commissaris van ING en oud-topman van Shell kan nauwelijks verder van de waarheid afzitten. Het gemiddeld inkomen in de Eredivisie zit niet in de miljoenen, maar bedraagt dit seizoen € 278.500. Dat is het inkomenscriterium dat het UWV hanteert bij het aantrekken door clubs van spelers buiten de Europese Economische Ruimte (EER). Op grond van dit inkomensgemiddelde moeten spelers van buiten de EER van 20 jaar en ouder minimaal € 417.750 verdienen om in aanmerking te komen voor een werkvergunning. Voor spelers van 18 en 19 jaar geldt een minimum van € 208.750.

Luuk de Jong

In beide gevallen ver verwijderd van de salarisniveaus die Van der Veer in gedachten heeft voor betaald voetballers in Nederland. Alleen de grote spelers bij de traditionele top 3 -Feyenoord, Ajax en PSV- verdienen in enkele gevallen meer, waarbij over het algemeen een salarisplafond van € 1 miljoen als uitgangspunt wordt genomen. Zo berichtte Voetbal International in 2016 dat PSV-spits Luuk de Jong een basissalaris van die grootte heeft, wat bij sportief succes kan oplopen tot € 1,5 mln.

Jupiler League

De vergelijking die Van der Veer trekt loopt nog meer mank als wordt gekeken naar de Jupiler League. Van een salaris van € 1,75 miljoen, het oude niveau waar Hamers op zat, is in de verste verte geen sprake. Stan Valckx, manager voetbal bij VVV, meldde een jaar geleden in het voetbalprogramma ‘De Tafel van Kees’ dat de spelers van de toenmalige koploper in de Jupiler League gemiddeld € 4.000 in de maand verdienden.

Reageer op dit artikel