nieuws

NIBC: ‘Ophef ING geen reden om geen bonus te geven’

Branche 1224

De Haagse zakenbank NIBC vond de commotie rond ING geen reden om af te zien van miljoenenbonussen aan de top. Bij de beursgang van vrijdag krijgen drie leden van de raad van bestuur van de zakenbank ruim een miljoen euro per persoon in aandelen. De woordvoerder van de bank geeft aan dat hij de gevoeligheden rondom de miljoenenbonussen snapt, maar dat dit de bank niet heeft doen besluiten de bonus aan te passen.

NIBC: ‘Ophef ING geen reden om geen bonus te geven’

“Het gaat om een heel ander pakket dan bij ING. Bij ons gaat het om een eenmalige bonus”, zegt een woordvoerder van NIBC tegenover ANP. Vanochtend kwam het nieuws naar buiten dat de Haagse Zakenbank een bonus van ruim een miljoen euro per persoon uitkeert aan de top bij de beursgang van komende vrijdag.

‘We snappen de gevoeligheden’

Bij ING ging het volgens de woordvoerder om de verhoging van het vaste salaris van topman Ralph Hamers. “We snappen alle gevoeligheden, maar het heeft ons niet doen besluiten om de bonus aan te passen.” De drie bestuurders van NIBC krijgen ieder een bonus van 180 procent van hun vaste brutosalaris om de ‘stabiliteit’ van het bedrijf te garanderen. Voor bestuursvoorzitter Paulus de Wilt komt de bonus daarmee uit op bijna 1,5 miljoen euro. Financieel baas Herman Dijkhuizen en risicobestuurder Reinout van Riel krijgen ongeveer 1,1 miljoen euro. Drie lagere bestuurders krijgen elk een aanblijfbonus van 577.500 euro. Om het volledige bedrag te ontvangen, moeten de bestuurders na de beursgang minstens vier jaar in dienst blijven.

Totaal verkeerd signaal

De rest van het personeel krijgt een extra maandsalaris na de beursgang. “Het is een totaal verkeerd signaal van NIBC”, zegt vakbondsbestuurder Gerard van Hees van FNV. “Zeker na de commotie rond de beloning van ING-topman Ralph Hamers is dit onbegrijpelijk. Als je van je werk houdt, is een bonus van dit kaliber buitenproportioneel.”

Reageer op dit artikel