nieuws

Kredietverzekeraar: ‘Einde aan daling faillissementen in zicht’

Branche 625

Het aantal faillissementen daalt komend jaar met 4% ten opzichte van een jaar eerder, verwacht kredietverzekeraar Atradius. In 2017 liep het aantal bedrijven dat failliet ging nog met een vijfde terug. Die afvlakking van de daling is onderdeel van een mondiale trend. De naderende Brexit zorgt voor onzekerheid.

Kredietverzekeraar: ‘Einde aan daling faillissementen in zicht’

Atradius voorspelt dat het wereldwijde aantal faillissementen in ontwikkelde markten in 2018 met 3% daalt, eenzelfde percentage als vorig jaar. De vooruitzichten voor Nederland zijn zelfs nog iets gunstiger: 4% minder bedrijven zullen volgens de kredietverzekeraar dit jaar hun Waterloo vinden. Dat komt door de gunstige economische vooruitzichten: groei van het bruto nationaal inkomen, stijgende export en hogere consumentenuitgaven.

Wanbetaling

Het hoogtepunt lijkt echter bereikt, waarschuwt Atradius. De neerwaartse trend nader de bodem. Een stijgende rente zou de neerwaartse trend in faillissementen kunnen keren. Daarnaast ziet de kredietverzekeraar een toename in het aantal meldingen van wanbetaling. Dat is een vroege indicator dat bedrijven moeite hebben aan hun financiële verplichtingen te voldoen.

Meer Britse faillissementen

Atradius wijst bovendien op de risico’s van de Brexit. De verzekeraar verwacht dat het aantal faillissementen in het Verenigd Koninkrijk dit jaar met 4% toeneemt. Vorig jaar hadden de Britten al te maken met een toename van 2%. “Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat het aantal faillissementen in het Verenigd Koninkrijk stijgt”, zegt Theo Smid, econoom van Atradius in een persbericht. “Bovendien groeien de investeringen slechts beperkt, gevoed door de onzekerheid over de Brexit. Dit kan ook gevolgen hebben voor Nederland.”

Reageer op dit artikel