nieuws

‘Ontmanager’ Thom Verheggen: ‘Ook grote verzekeraar moet klein en beweeglijk willen zijn’

Branche 803

“Streven naar je eigen overbodigheid is je grootste toegevoegde waarde”, aldus ‘ontmanager’ Thom Verheggen. De organisatiecoach schreef een boek over ‘ontmanagen’ en spreekt tijdens am:vrouwen over hoe je met minder managen meer voor elkaar kunt krijgen. “Ik kan me voorstellen dat vrouwen doorgaans beter in ontmanagen zijn dan mannen”, geeft hij alvast een voorproefje.

‘Ontmanager’ Thom Verheggen: ‘Ook grote verzekeraar moet klein en beweeglijk willen zijn’

Ontmanagen, wat is dat en hoe pak ik het aan?
“Met minder managen meer voor elkaar krijgen, met iedereen in de beste versie van zichzelf. Dat is de kortste definitie die ik kan geven. Het betekent beslist niet ontmanageren. Het is een misverstand dat als je een managementlaag wegsnijdt, het vanzelf allemaal goed komt.

Managen is de illusie van controle en de reflex is vaak om de touwtjes steeds strakker aan te trekken. Ik dacht vroeger dat ik een goede manager was als ik de koers uitzette en de mensen mee wist te krijgen. Maar echte beweging ontstaat als je dingen niet weet. Als je vragen stelt, gewetensvragen ook, als je het gesprek aangaat. Dat is iets anders dan een project in stukjes hakken en de taken verdelen.”

Wanneer kwam je tot dat inzicht?
“Ik liep niet vast, maar het begon wel te piepen en te kraken toen ik manager werd van een project waarbij we organisaties gingen helpen zich op een nieuwe manier te organiseren. Dan kan het niet zo zijn dat je je eigen project op een traditionele manier leidt. Ik merkte toen dat hoe minder ik ging managen, hoe meer het team voor elkaar kreeg.”

Wat is de grootste valkuil van ontmanagen?
“Alleen naar de vorm kijken. Je moet het niet zien als een inrichtingsprobleem. Je kunt wel allerlei zelfsturende teams vormen, maar de wezenlijke manier van denken verandert daar niet  mee. Het draait om de cultuur, om hoe mensen met elkaar omgaan.”

De ondertitel van je boek luidt ‘Elke dag werken aan je overbodigheid’. Schuilt daarin de angst van veel managers?
“Streven naar je eigen overbodigheid is je grootste toegevoegde waarde. Dat is spannend, want je wilt graag onmisbaar zijn. Het geeft voldoening om antwoorden te geven en te sturen. Je wordt niet daadwerkelijk overbodig, maar je mindset moet wel zijn om daaraan te werken. In plaats van oplossingen te geven moet je werken aan het oplossend vermogen van de professionals in je organisatie. Het team moet vragen zelf beantwoorden.”

Welk advies heb je voor managers in de verzekeringsbranche?
“Hoe haal je na een fusie het maximale uit je organisatie? Door klein en beweeglijk te blijven. Ik kan me voorstellen dat bij grote verzekeraars de neiging bestaat processen goed dicht te regelen. Optimaliseren is goed, maar de keerzijde is dat je de beweeglijkheid van het individu uitzet. Probeer daarom klein te organiseren. Zorg dat dat mensen verbondenheid voelen met elkaar en met een gemeenschappelijk doel. Zo kun je de kracht van kleinschaligheid aanwakkeren in een grote organisatie.”

Je spreekt op am:vrouwen. Wie zijn betere ontmanagers: mannen of vrouwen?
“Ik kan me voorstellen dat bepaalde eigenschappen die helpen bij het ontmanagen beter vertegenwoordigd zijn bij vrouwen. Vragen stellen en echt luisteren bijvoorbeeld, die helpen om mensen te mobiliseren. Ik ben voorzichtig met generaliseren. Laat ik daarom naar mezelf kijken: ik dacht altijd dat het beter was om antwoorden te hebben dan om vragen te stellen. En werken aan je eigen overbodigheid vraagt er soms om dat je je ego opzij kunt zetten. Je moet ook kunnen genieten als dingen tot stand komen zonder dat jij er een groot stempel op hebt gedrukt. Ook daarvan kan ik me voorstellen dat vrouwen er doorgaans beter in zijn.”

Hoe belangrijk is diversiteit voor geslaagd ontmanagen?
“Ik vraag vaak: doen we dit omdat het zo hoort of omdat het helpt? Als je met allemaal gelijkgestemden bent, zie je niet wat de gewoonte is en hoe iets anders zou kunnen. Bij het doorbreken van vastgeroeste patronen is het de kunst je te verbazen. Diversiteit helpt daarbij.”

Thom Verheggen is een van de sprekers op am:vrouwen dat op 8 maart plaatsvindt in Den Haag. Voor meer informatie en aanmelden, zie de eventwebsite..

Reageer op dit artikel