nieuws

FNV: ‘ASR gedraagt zich weer als traditionele verzekeraar’

Branche 3692

FNV Finance heeft snel gereageerd op de salarisverhoging die de raad van bestuur van ASR de komende twee jaren krijgt. De bond is “onaangenaam verrast” en stelt dat de extra beloning ingaat tegen de afspraken die vakbonden met de verzekeringssector hebben gemaakt. “ASR opereert naar binnen weer als een traditionele verzekeraar.”

FNV: ‘ASR gedraagt zich weer als traditionele verzekeraar’

Het FD meldde woensdagochtend dat Jos Baeten en zijn drie medebestuursleden de komende jaren gezamenlijk € 750.000 meer salaris gaan ontvangen. “Wij zijn onaangenaam verrast over het bericht dat de raad van commissarissen de salarissen verhoogt met 40 tot wel bijna 70%. Een verkeerd signaal naar de medewerkers en tegen onze afspraken in”, laat vakbondsbestuurder Gerard van Hees weten. “Met de verzekeringssector hebben vakbonden afspraken gemaakt in de Sociale Agenda Verzekeringssector 2014-2018. Daarin hebben we afgesproken om te kijken naar de beloningsverhoudingen binnen de organisatie en te kiezen voor een verantwoord beloningsbeleid dat van toepassing is op álle medewerkers in de organisatie. Dit staat daar haaks op.”

Cao-lonen blijven achter

De cao-lonen houden sinds de kredietcrisis geen gelijke tred meer met de inflatie, aldus FNV Finance. “Werknemers hebben hier morrend genoegen mee genomen, omdat werkzekerheid voor hen uiteindelijk zwaarder woog dan koopkracht. Zelfs nu de economie floreert, hebben we met ASR zware onderhandelingen moeten voeren om te komen tot 2% loonsverhoging voor de medewerkers. Dat vervolgens de rvc de top zo’n exorbitante loonsverhoging geeft, dat kun je aan je eigen medewerkers gewoon niet uitleggen. Ook niet met een charmeoffensief in de kranten en online videoboodschappen.”

Gewoon een traditionele verzekeraar

FNV Finance vindt dat ASR intern weer als een traditionele verzekeraar opereert, terwijl het concern zich naar buiten toe neerzet als een verzekeraar met een zeer maatschappelijk karakter. “Het lijkt alsof oude tijden weer gaan herleven nu de organisatie de buitenlandse topsalarissen als maatstaf gaat gebruiken. We maken ons zorgen én boos over de groeiende ongelijkheid en het negeren van de afspraken uit de Sociale Agenda.”

Ook meer geld voor NN-toppers

De bond was afgelopen zomer al boos over de salarisstijging van de NN-top. Bestuursvoorzitter Lard Friese, in 2016 goed voor zo’n € 2 mln, ziet zijn basissalaris van € 1,3 mln over 2017 en 2018 met 10% respectievelijk 15% stijgen. Financieel topman Delphin Rueda moet het met een bescheidener verhoging doen: 5% in 2017 en 10% in 2018. “Het zou goed zijn als ook de rvc zich realiseert dat de prestaties van deze verzekeraars mede dankzij de medewerkers tot stand komen. Als de top wordt beloond, dan kan de rest van het bedrijf niet achterblijven”, aldus Van Hees.
NN Group kondigde enkele maanden na de bekendmaking van de salarisverhogingen aan stevig in de kosten te gaan snijden.

Reageer op dit artikel